De Belgische slachtoffers van de vliegramp boven Oekraïne gisteren kwamen uit Brasschaat, Wetteren en Namen. Een van hen woonde ook in Australië. Dat meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken. De precieze identiteit van de slachtoffers is nog niet vrijgegeven. Het merendeel van de 298 slachtoffers had de Nederlandse nationaliteit. Volgens Malaysia Airlines Europe kwamen 189 Nederlanders om.

Gisteren is de vlucht MH017 die van Amsterdam op weg was naar Kuala Lumpur neergehaald boven het oosten van Oekraïne. Daarbij zijn alle 298 inzittenden omgekomen. Over de nationaliteiten doen nog steeds verschillende cijfers de ronde. Op een persconferentie gaf de vicevoorzitter van Malaysia Airlines Europe, Huib Gorter, rond 14.30 uur een update van het aantal passagiers.

Volgens Gorter zijn bij de crash nu al zeker 189 Nederlanders omgekomen. Gorter had het ook over 6 Belgische passagiers.  Er waren ook 29 Maleisiërs aan boord. Ook de 15 crewleden waren Maleisiërs, wat het aantal doden uit dat land op 44 brengt. Verder gaat het om 27 Australiërs, 12 Indonesiërs, 9 Britten, 4 Duitsers, 3 Filipijnen, een Canadees en een Nieuw-Zeelander. Van 4 slachtoffers is de nationaliteit nog niet bekend.

De precieze identiteit van de slachtoffers is nog niet vrijgeven, maar het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft wel al laten weten dat twee Belgische slachtoffers afkomstig waren uit Brasschaat, een uit Wetteren, een uit Namen en een Belg woonde in Australië. "We gaan eerst de families contacteren, voor we hun identiteit vrijgegeven", zegt minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR). Hij sluit niet uit dat er nog Belgische slachtoffers zijn. De gemeente Brasschaat laat echter weten dat er 4 inwoners uit die gemeente op het vliegtuig zaten.

Zesde Belgische slachtoffer, volgens Reynders
De vliegtuigcrash in het oosten van Oekraine eist een zesde Belgische slachtoffer. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) in de Kamer gezegd. Het gaat om een vrouw uit Groningen met de dubbele nationaliteit, die oorspronkelijk als Nederlands slachtoffer was geïdentificeerd. (FOD/vrt/nos) - foto RT.