Steeds minder mensen gaan op restaurant op kerstavond. Dit jaar zijn in Vlaanderen slechts 15 procent van de restaurants open en dat heeft te maken met de witte kassa. Vorig jaar schommelde dat nog rond de 30 procent.

"Op kerstavond zijn traditioneel de meeste horecazaken gesloten", zegt Danny van Assche, afgevaardigd bestuurder van Horeca Vlaanderen. "Omdat de witte kassa is doorgevoerd, is men alle kosten aan het doorrekenen aan de klanten en dat is men dit jaar consequent aan het doen. Daarom is het moeilijker om een kerstavond rendabel te maken."

Vijftig procent van de restauranthouders geeft de hoge personeelskosten als reden. Naast de hoge loonkosten is de voornaamste reden dat de ondernemer en het personeel die avond zelf ook graag binnen familiale kring doorbrengen.

De zaken die wél open zijn, doen goede zaken. "Op kerstavond en kerstdag is bijna de helft zo goed als volzet. Wie nog een plaats wil bemachtigen voor oudejaarsavond moet zich reppen, want dan is 65 procent van de restaurants al zo goed als volgeboekt.

Op nieuwjaarsdag zegt 30 procent zo goed als vol te zitten. Uit ervaring weten we dat er nog heel wat lastminuteboekingen verwacht worden", zegt Van Assche. (vrt)