De Solar Impulse 2 is vrijdagnamiddag CET op Hawaïaans grondgebied geland na een lange en risicovolle non-stopvlucht van vijf dagen vanuit Japan. Het Zwitserse vliegtuig dat uitsluitend door zonne-energie wordt aangedreven, heeft tijdens zijn vlucht een recordaantal records voor dit soort vluchten gebroken.

Het door piloot André Borschberg (62) bestuurde Solartoestel legde tijdens de achtste etappe van zijn tocht rond de aarde bijna 8.300 kilometer af. Daarbij verbeterde de Zwitser onder andere records voor de langste solovlucht en voor de langste afstand in een Solarvliegtuig.

Borschberg en de Zwitserse avonturier Bertrand Piccard (57) willen met hun stunt bewijzen tot welke prestaties door zonne-energie aangedreven vliegtuigen in staat zijn. De Solar Impulse 2 is begin maart in het golfemeritaat Abu Dhabi aan zijn avontuur gestart.

Het toestel heeft nu het moeilijkste stuk van zijn tocht rond de wereld achter de rug. Het vliegt via de Verenigde Staten en Europa terug naar Abu Dhabi. (vrt-Solar Impulse 2)