De favorieten van het Eurovisiesongfestival hebben hun favorietenrol waargemaakt. Transgenderist Conchita Wurst won met haar dramatische ballade "Rise like a phoenix". The Common Linnets met Ilse DeLange en Waylon eindigden met het ingetogen "Calm after the storm" op de tweede plaats en het podium werd vervolledigd door Sanna Nielsen uit Zweden.

Conchita Wurst (Tom Neuwirth) uit Oostenrijk heeft voor een primeur gezorgd op de 59e editie van het Eurovisiesongfestival. Voor het eerst wint een bebaarde transgenderist de liedjeswedstrijd.

Wurst raakte de kijkers en de vakjury's met haar dramatische ballade "Rise like a phoenix" en kreeg in totaal 290 punten. "Het nummer past bij de soundtrack van een James Bond-film", klonk het. Wurst trotseerde het publiek helemaal op haar eentje op het grote podium van de B&W Hallerne in Kopenhagen.

Net voor ze haar winnende nummer een tweede keer mocht opvoeren, sprak Wurst een boodschap van vrede en vrijheid voor iedereen uit. Na afloop klonk het zo: "Ik ben werkelijk zo blij en dankbaar. Ik zei bij mezelf. Laat me deze ene keer degene zijn met geluk.".

Ilse DeLange en Waylon terecht 2e

Ilse DeLange en Waylon deden het als The Common Linnets bijzonder goed met hun ingetogen countrynummer "Calm after the storm" en strandden op de tweede plaats met 238 punten. Ze kregen acht keer het maximum van de punten. Enkel Conchita Wurst deed beter met dertien keer twaalf punten.

Het optreden van The Common Linnets werd intiem in beeld gebracht en was een verademing tussen alle theatrale acts die tijdens de finale de revue passeerden. De Zweedse Sanna Nielsen eindigde met 218 punten nog op het podium. In totaal namen 26 landen deel aan de finale van de liedjeswedstrijd. (vrt)