Een paar maanden geleden kwam Kathleen Schepers, een dame uit Turnhout die een hersentumor heeft, in het nieuws omdat ze de pillen voor haar chemokuur niet terugbetaald krijgt. Federaal parlementslid Yoleen Van Camp uit Herentals heeft hierover minister De Block aan de tand gevoeld in de Commissie Volksgezondheid. Op vraag van Van Camp zal de CTG het dossier over dit geneesmiddel (procarbazine) bekijken.

Van Camp: "Als N-VA zijnde willen wij af van de excessen in de gezondheidszorg, zodat er ruimte is om mensen die echt hulp nodig hebben dat ook te kunnen geven. Met de begroting hebben wij in een aantal excessen gesneden, en het verhaal van het geneesmiddel dat Kathleen nodig heeft is een mooi voorbeeld van iemand die voorlopig nog geen ondersteuning (lees: terugbetaling) krijgt terwijl dat wel zou moeten."

Van Camp stelde in de commissie Volksgezondheid hierover een aantal vragen aan De Block, die zich bewust was van de problematiek.

Minister De Block: "in antwoord op uw vraag, deel ik u mee dat het bureau van de Commissie Tegemoetkoming Geneesmiddelen (CTG) en de CTG zelf zich momenteel buigen over deze problematiek. Aan het bureau van de CTG werd er een voorstel gedaan vanwege de intermutualistische werkgroep 7-pharma tot opname van procarbazine (Natulan®) in hoofdstuk IVbis.

De vraag kadert in het P-C-V schema (procarbazine/carbamustine/vincristine schema) voor gliomen. Procarbazine is een relatief oud alkylerend cytostaticum (perorale toediening) dat in België destijds op de markt was onder de naam Natulan® maar waarvan de vergunning voor het in de handel brengen op vraag van de firma geschrapt werd op 30 november 1998.

Procarbazine wordt nu ingevoerd uit het buitenland."

Van Camp laat het dossier in elk geval niet los. "Ik heb al een vervolgvraag klaar staan voor minister De Block om te horen of het CTG (die beslissen over terugbetaling geneesmiddelen) al een beslissing heeft genomen. Hopelijk krijgt Kathleen dus binnenkort ook de steun waar ze als kankerpatiënte recht op heeft", aldus Van Camp.