Einde vorig jaar liet IOK de nieuwe afvalkalenders bedelen in Herentals. Uit de vele klachten die de stad aan de balie of via telefoon ontving, blijkt dat een uitzonderlijk groot aantal inwoners geen afvalkalender heeft mogen ontvangen.

Ook niet na de beperkte herverdeling van begin januari.

De problemen zijn veroorzaakt door een slecht georganiseerde bedeling en een gebrekkige communicatie van IOK Afvalbeheer. Het stadsbestuur eist daarom een volledig nieuwe bedeling van de afvalkalenders op het grondgebied van Herentals, uitgevoerd door de Post.

De fundamentele oorzaak van de problemen is immers het overschakelen van de Post naar een privaat bedrijf dat niet kan garanderen dat elke brievenbus, ook in flatgebouwen en eerder afgelegen straten, bedeeld wordt.

Het stadsbestuur vraagt IOK ook om de problematiek te bespreken op de raad van bestuur van IOK Afvalbeheer. De stad wil immers een herhaling van deze problemen voorkomen. Deze raad zou zich ook moeten buigen over de financiële gevolgen van deze problemen.

De stad zal verder elke eventuele doorrekening weigeren van de extra kosten die IOK moet maken bij het rechtzetten van deze situatie en bij de volledige correcte herbedeling.   De stad vraagt IOK ook de terugbetaling van de kosten die de stad Herentals zelf gemaakt heeft.

Foto archief Nnieuws.

Update 16.45u - Reactie van IOK :

Katleen Mertens van IOK : 'De bedeling van de ophaalkalender 2013 is inderdaad niet goed verlopen. In enkele gemeenten zijn er een aantal straten waar geen ophaalkalenders bedeeld zijn.


Dit is vooral het geval in de gemeenten Balen, Geel, Grobbendonk., Heist-op-den-Berg, Herentals en Lille. Ook in Herentals is er heel wat misgelopen.

Samen met de stad is er een accurate lijst opgesteld van straten waar de inwoners geen kalender ontvangen hebben. U vindt deze lijst in bijlage. Met de voorraad kalenders voor Herentals die we nog hadden is er 2de bedeling gebeurd in het weekend van 5 en 6 januari. (deze straten staan in het geel aangeduid).

Begin januari werd al opdracht gegeven om kalenders bij te drukken.

De nieuwe voorraad kalenders worden deze week geleverd en volgend weekend opnieuw bedeeld. (de overige straten op deze lijst) Samen met de stad Herentals en via de burgers die bellen voor een nieuwe kalenders werd deze lijst opgesteld (deze wordt ook dadelijks bijgewerkt).

Via website, pers en de gemeenten werden de boodschap gegeven dat burgers ook telefonisch een nieuwe kalender konden aavragen via 014 58 09 91 of afvalbeheer@iok.be
 
IOK Afvalbeheer betreurt de problemen met de bedeling maar we doen er alles aan om deze problemen op te lossen' aldus IOK.