Op dinsdag 18 november organiseerde het Geelse stadsbestuur een infovergadering voor inwoners van de Tessenderloseweg over de aanleg van een gescheiden fietspad en aanpassingen aan het rioleringsstelsel. Het project zit in de voorontwerpfase. De onderhandelingen over grondinnames starten in het voorjaar.

Doel van het project Tessenderloseweg is de aanleg van gescheiden fietspaden en dit van Winkelomseheide tot de rotonde in Meerhout. Geel heeft hiervoor een samenwerkingsovereenkomst afgesloten met Meerhout. Gezien het een gewestweg betreft, kan het stadsbestuur beroep doen op het Vlaams Gewest in verband met subsidies.

Het project omvat ook uitgebreide rioleringswerken in samenwerking met Aquafin. Het rioleringswater zal via een gescheiden rioleringsstelsel afgevoerd worden richting Meerhout en zo verder richting het zuiveringsstation. Het regenwater van de woningen wordt afgevoerd via een grachtenstelsel.

Bij het ontwerp is veel aandacht besteed aan de veiligheid van fietsers en automobilisten. Er zal een gescheiden fietspad aangelegd worden. De rijweg zal versmald worden en het Vlaams gewest heeft de intentie om een structureel onderhoud uit te voeren aan de bestaande rijweg. Dat wil zeggen dat de toplaag asfalt vernieuwd zal worden.

Naast de rijweg zal een nieuwe goot en boordsteen geplaatst worden. Tussen het fietspad en deze boordsteen komt een berm van 1m met daarin een haag. Deze haag dient als afscherming voor het fietspad maar zal ook de rijweg visueel versmallen. Dit met het oog op de snelheid van wagens. Het fietspad krijgt een breedte van 1.75m. Achter het fietspad komt een gracht. Tenslotte is er achter de gracht een strook van 1 meter breed voorzien voor nutsmaatschappijen.

Opritten worden voorzien met een vaste breedte en twee kopmuren. In het ontwerp wordt ook rekening gehouden met het openbaar vervoer. Bushaltes worden aangelegd met busperrons en schuilhuisjes. Het project voorziet ook in nieuwe verlichting langsheen de Tessenderloseweg.

Ook het kruispunt van Winkelomseheide en Tessenderloseweg is opgenomen in het project. Het Vlaams Gewest zal in samenwerking met IOK in 2015 starten met de grondonderhandelingen. Door het nieuwe wegprofiel dat breder is dan het huidige dienen delen van de aanpalende percelen ingenomen te worden. De uiteindelijke realisatie van de plannen is voorzien voor 2016 - 2017.