Wie wil stoppen met roken, of het ten minste wil overwegen, is op donderdagavond 5 juni welkom in Hotel Karmel in Herentals voor een informatieavond van Start2Stop. Dat is de nieuwe anti-rookcampagne die de Herentalse huisartsen en het AZ Herentals samen uitgewerkt hebben. Met de slogan ‘Niet roken baat de gezondheid’ hopen ze veel toekomstige ex-rokers te kunnen helpen.  

Start2Stop is een nieuwe anti-rookcampagne die gegroeid is uit wat een paar maanden geleden begonnen is als een eenmansactie in de gemeenteraad van Herentals. “Op de oproep van Bart Michiels om in Herentals gezamenlijk te stoppen met roken zijn meteen veel reacties gekomen”, vertelt dokter Guido Nicolaï, huisarts bij Gezondheidscentrum De Berk in Herentals. “Naast steunbetuigingen van sympathisanten en mensen die willen stoppen met roken, zijn ook onze huisartsenvereniging en het AZ Herentals meteen mee op de kar gesprongen om het idee verder uit te werken. En dat is dus Start2Stop geworden.”

Wat houdt Start2Stop in? “Het doel is uiteraard dat we mensen aanzetten om te stoppen met roken. Maar we beseffen dat dat vaak gemakkelijker gezegd dan gedaan is. Dus willen we hen daarin begeleiden. Net zoals je met Start to Run, of andere ‘start to’-programma’s, een trainer of een oefenschema krijgt, zo willen wij de toekomstige ex-rokers coachen. En wie weet kunnen we het project in de toekomst verder uitbouwen zodat het echt een begrip in de Kempen wordt. Maar beginnen doen we heel bescheiden.”

Het project kent zijn vuurdoop op donderdag 5 juni. Dr. Nicolaï: “We houden dan een informatieavond over de verschillende manieren om te stoppen met roken. Naast de farmaceutische middelen die op de markt zijn, stellen we daar ook de individuele en groepsbegeleiding voor rookstoppers voor. Daarbij hebben we oog voor het financiële plaatje van elk van de mogelijkheden. Wie wil, kan zich diezelfde avond al inschrijven voor rookstopbegeleiding. Voor mensen die het goede voornemen hebben om te stoppen met roken, kan dit de start zijn om het ook te realiseren.”

Het project Start2Stop kan intussen rekenen op tal van partners. In de eerste plaats zijn het de Herentalse huisartsen en het AZ Herentals die de campagne coördineren. “De samenwerking tussen onze huisartsenvereniging en het ziekenhuis maakt dat we de expertise van een tabakoloog-psychologe en een tabakoloog-pneumoloog kunnen combineren en dus zowel psychologische als medische ondersteuning kunnen geven. En dat is in rookstopbegeleiding redelijk uniek”, verklaart dr. Nicolaï. “Daarnaast kunnen we ook rekenen op enkele ziekenfondsen en hebben we goede contacten met andere welzijnsdiensten die ervaring hebben met rookstopbegeleiding. Hoe meer krachten we kunnen bundelen, hoe beter voor de rookstoppers en voor hun gezondheid. Want daar doen we het uiteindelijk voor. Niet voor niets is de slogan: Niet roken baat de gezondheid.”

Praktisch: De infoavond Start2Stop vindt plaats op donderdag 5 juni, om 20 uur in Hotel Karmel op de Grote Markt in Herentals. De toegang is gratis, maar je inschrijven is wel aangewezen. Dat kan via www.start2stop.be. Je kunt ook het strookje op de flyer invullen en afgeven aan de balie van het AZ Herentals (Nederrij 133) of Gezondheidscentrum De Berk (Berkenlaan 17).