Ook vannacht zakt de temperatuur ver onder het vriespunt : het kan morgenvroeg gevaarlijk glad worden op de weg. Mobiliteitsverenigingen waarschuwen chauffeurs ook om voorzorgsmaatregelen te nemen voor deze zware winterprik.

Het wordt vannacht ijskoud: er zijn weinig wolken, het blijft droog en het gaat overal vriezen. Aan zee blijft het zowat 4 graden vriezen, in de Kempen -7,  in Hoog België kan de temperatuur zelfs dalen tot -15 graden. 

Maandagnacht wordt het opnieuw zeer koud met minima van -4 tot -11 graden.

Maandag blijft overdag droog met zonnige perioden, maar het kwik raakt nauwelijks boven het vriespunt. Door rijm- of ijsplekken, en aanvriezende mist kan het gevaarlijk glad worden op de weg. Chauffeurs die van plan zijn de auto te nemen, worden gevraagd hun rijstijl aan te passen.

Mobiliteitsverenigingen waarschuwen ook om voorzorgsmaatregelen te nemen opdat uw auto wel zou starten na een ijskoude nacht. Wie zijn auto niet ergens binnen kan zetten, dekt best zijn ramen af en zorgt ervoor dat de handrem niet kan vastvriezen.

Maak uw auto helemaal sneeuwvrij voor het starten en wees spaarzaam met de batterij. Zorg dat de (achterruit)verwarming uitstaat voor u de contactsleutel omdraait. Start de auto niet onmiddellijk, doe dan een paar korte pogingen.

Blijf van het gaspedaal af. Druk wel de ontkoppeling in, zodat je motor vrijer kan draaien.

De motor warmdraaien is niet nodig: het is slecht voor het milieu en voor uw wagen. Start daarom de auto pas wanneer u vertrekt en geef vooral niet onmiddellijk plankgas. Wees ook spaarzaam met stroom: mistlichten en airconditioning verbruiken veel. Zet ze enkel aan wanneer het echt nodig is.

Het blijft nog even vriezen

Ook de eerste helft van de week blijft het vriezen, vanaf de tweede helft stijgt de temperatuur, maar ook de bewolking neemt toe en er is kans op neerslag. In het weekend zouden opnieuw temperaturen van tien graden kunnen worden genoteerd, lokaal zelfs net iets meer.