U bent hier

Strengere regels voor alcoholgebruik bij jongeren : dé oplossing?

Vlaanderen
24.03.2017 - 21.19u
Door: Herman Gezelle

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block neemt enkele maatregelen om alcoholmisbruik aan te pakken. Zo komen er strengere regels voor alcoholgebruik bij jongeren.

De Block vindt dat de onderhandelingen met de andere regeringen over een groot alcoholplan te traag gaan. Daarom neemt ze nu al enkele maatregelen.

'Ik voer de maatregelen uit waarvoor ik bevoegd ben en ik voeg er nog een aantal nieuwe aan toe. Hopelijk nemen de overheden op de andere bestuursniveaus nu ook hun verantwoordelijkheid', zegt De Block.

Maatregelen

Winkels en horecazaken zijn volgens de minister niet altijd op de hoogte van wat ze precies aan jongeren van 16 tot 18 jaar mogen verkopen. Daarom verduidelijkt ze de regels. Enkel bier en wijn zijn voor die leeftijdsgroep toegelaten. Alcoholische aperitieven zoals porto en vermout zijn dat niet.

Er komen meer controles op de leeftijdssloten van drankautomaten. De overheid gaat ook strenger toezien op reclame voor alcoholhoudende producten, gericht op minderjarigen. De boetes voor inbreuken op de reclameregels gaan omhoog.

Er moet een sensibiliseringscampagne en extra vormingen komen voor zorgverstrekkers om zwangere vrouwen nog beter in te lichten over de gevaren van alcohol tijdens de zwangerschap, maar ook voordien en tijdens de periode van de borstvoeding.

De liberale minister wil via overleg met de sector een etiket invoeren dat de minimumleeftijd vermeldt. Op de spoeddiensten zullen daartoe opgeleide mensen komen om snel problematisch alcoholmisbruik op te sporen en te behandelen.

Maatregelen die al in gang werden gezet, zijn de verhoogde accijnzen op alcohol en de aanwerving van 12 extra controleurs bij de FOD Volksgezondheid. (belga)

imageMeer nieuws

Voorlopig geen extra foto's door internationale panne Flickr.com

Kempen regio | Neteland | Vlaanderen 21.09.2017 - 15.24u

Voka – KvK Kempen schuift auto dagje aan de kant

Voka – KvK Kempen schuift auto dagje aan de kant
Kempen regio 21.09.2017 - 12.23u

Verkoop bedrijfsvoertuigen blijft stijgen

Verkoop bedrijfsvoertuigen blijft stijgen
Vlaanderen 21.09.2017 - 11.42u

Vermist@Kasterlee

Vermist@Kasterlee
Kasterlee 21.09.2017 - 11.28u

Sportdienst en woonzorgcentra bieden gratis bewegingslessen aan

Sportdienst en woonzorgcentra bieden gratis bewegingslessen aan
Neteland | Nijlen regio 21.09.2017 - 11.14u

Verkeersdrukte Molenvest

Verkeersdrukte Molenvest
Herentals 21.09.2017 - 10.44u

Bestuurder komt om bij klap tegen boom in Ravels

Bestuurder komt om bij klap tegen boom in Ravels
Kempen regio | Neteland 21.09.2017 - 09.58u

Nieuws uit uw regio

Webdesign door Intracto