De Dienst voor Alimentatievorderingen (DAVO) zal meer druk kunnen uitoefenen op ouders die hun onderhoudsgeld niet betalen. Dat is beslist in de Kamercommissie Financiën. De rechter kan zo voortaan het rijbewijs afnemen van de ouder in kwestie, en de dienst kan beslag leggen op goederen tot 15.000 euro.

DAVO wordt hervormd en dat geeft de dienst meer juridische middelen. Zo kan een rechter het rijbewijs van de persoon in kwestie laten intrekken. Door een toevoeging aan de hypotheekwet kan de dienst voortaan ook beslag laten leggen op goederen tot zowat 15.000 euro.

Daarnaast werden de voorwaarden om een voorschot te verkrijgen van DAVO versoepeld. Vroeger had de ouder slechts recht op een voorschot wanneer het nettosalaris maximum 1.373 euro bedraagt. Veel werkende, alleenstaande ouders vielen zo uit de boot. Het voorschot wordt ook verhoogd met 65 euro per kind ten laste en 130 euro voor kinderen met een handicap.

Bovendien zal een voorschotsaanvraag bij DAVO ook eenvoudiger kunnen. DAVO zal rechtstreeks bij de Federale Overheidsdienst Financiën kunnen nagaan wat de inkomsten van de aanvrager zijn, zonder dat die zijn aanslagbiljet moet indienen.

Elk jaar is de niet-betaling van alimentatiegeld een groter probleem, stelt DAVO vast. "Via deze hervorming wordt dit probleem strenger aangepakt. Armoede bestrijden, begint bij het kind. Met de hervorming versterken we DAVO en verruimen we de doelgroep, met extra aandacht voor gezinnen met kinderen met een handicap", zegt minister van Financiën Koen Geens (CD&V). (vrt)  Foto's archief Nnieuws.