De strooidiensten van de gemeente zijn deze dagen volop in de weer om de gemeentewegen sneeuw- en ijsvrij te houden. Met 2 ploegen staan ze dag en nacht paraat om de wegen en fietspaden verkeersveilig te houden. Een ploeg wordt verzekerd door de eigen mensen en materiaal, de andere ploeg wordt door een plaatselijke loonwerker bemand.

Op de gewestwegen N 13 (Bouwelsesteenweg, Gemeentestraat, J.E. Claeslaan, Grote Steenweg, Kessel-Dorp en Liersesteenweg) en N 116 (Albert Kanaalstraat en Broechemsesteenweg) zorgt de Vlaamse Overheid voor de gladheidbestrijding en dus niet de gemeente.

Verschillende aanpak naargelang de omstandigheden
Het strooien gebeurt volgens een algemeen strooiplan voor normale winterse omstandigheden. Dat wil zeggen dat men eerst de belangrijkste gemeentewegen verkeersveilig maakt.

Daarbij houdt men rekening met de functie van de weg en de woondichtheid. In deze eerste fase pakt men dus eerst de grote verbindingswegen aan. Op schooldagen horen ook de schoolomgevingen daarbij. Als de gemeentewegen van de eerste fase verkeersveilig zijn, volgen de minder drukke wegen. Dat is de tweede fase van het strooiplan.

Als laatste staat de derde fase op de planning. Dat zijn de kleine wegen met weinig doorrijdend verkeer en een kleine woondichtheid. Bij extreme weersomstandigheden of zouttekort geldt er een prioritair strooiplan. Dat wil zeggen dat men alleen de wegen uit fase 1 sneeuw- en ijsvrij maakt.

Voet- en fietspaden
Het ijs- en sneeuwvrij houden van voet- en fietspaden is heel belangrijk. Daarom heeft de gemeente ervoor gekozen om hiervoor met een externe partner samen te werken. Zij hebben speciale toestellen om zeker ook de fietspaden snel berijdbaar te maken en te houden.

Wat met de stoep voor mijn woning?
Iedereen is verantwoordelijk voor het ijs- en sneeuwvrij houden van de stoep voor zijn woning. In appartementen moeten de bewoners van de benedenverdieping de sneeuw ruimen. Gooi de sneeuw van je oprit ook niet op de stoep, het fietspad of de straat, maar wel bijvoorbeeld in je voortuin.

Is er nog niet in jouw straat gestrooid?
Dan moet je nog even wachten. Nadat de belangrijkste wegen sneeuwvrij gemaakt zijn, staan ook de andere gemeentewegen op het programma. De strooidiensten maken eerst de prioritaire wegen (fase 1) verkeersveilig en daarna de wegen van fase 2 en eventueel fase 3.

Waarom wordt er in sommige straten niet gestrooid?
Het heeft geen zin om zout te strooien in straten waar weinig doorrijdend verkeer is zoals woonwijken en doodlopende straten. Strooizout werkt alleen als er intensief over gereden, gefietst of gestapt wordt.

Gevaarlijke situatie opgemerkt aan een druk punt?
Merk je toch nog ergens een gevaarlijke situatie op aan bijvoorbeeld een druk verkeerspunt of aan een school? Laat het weten via planner@nijlen.be of 03 410 01 61