Tijdens de PaasTD in en rond zaal Axion deden studenten van de Thomas More hogeschool in Geel preventieve alcoholtesten in samenwerking met de politiezone Geel-Laakdal-Meerhout. Zij deden dit vooraleer de fuifgangers met de wagen naar huis wilden vertrekken. De bestuurders werden door studenten aan een preventieve alcoholtest onderworpen.

Wanneer ze teveel gedronken hadden om nog met de wagen te mogen rijden, kregen ze de kans om hun auto op de parking van de Geelse campus achter te laten en op een andere manier naar huis te gaan door bijvoorbeeld een taxi te bellen of iemand die niet teveel gedronken had, te laten rijden. Deden ze dit niet, dan moesten ze bij een politieagent een alcoholtest afleggen en werd er opgetreden zoals bij een andere repressieve alcoholcontrole.

Resultaten

In totaal lieten de studenten 136 bestuurders die de fuif verlieten, blazen. 133 chauffeurs legden een negatieve alcoholtest af. Dit is 98 procent van de gecontroleerde bestuurders. De drie bestuurders die teveel gedronken hadden om nog met de wagen te mogen rijden, lieten alle drie hun auto op de parking staan.

Reden actie

Deze actie is tot stand gekomen omdat de studenten al een paar keer geconfronteerd werden met de spijtige gevolgen van alcohol achter het stuur. Onlangs kwam een student in Geel nog om het leven bij een ongeval op zijn studentenkamer na een nachtje stappen en ook in Sint-Katelijne-Waver kwamen recent drie studenten van Thomas More hogeschool om het leven bij een verkeersongeval op de terugweg van een fuif.

Dit was de aanleiding voor ATOMOS, de overkoepelende studentenvereniging om aan de alarmbel te trekken. De studentenvereniging was zelf vragende partij om een preventieve bijdrage te kunnen leveren aan het voorkomen van drinken en rijden. Samen met de studentenagent, Bea De Vries, werkten ze deze actie uit. Ze hopen hiermee de studenten zich ervan bewust te maken dat drinken en rijden echt niet samengaan.

Overlast

Verder waren er ook agenten in de omgeving van de fuif aan het werken om de overlast te beperken. In totaal werden drie GAS-pv's opgesteld voor vandalisme. Bovendien werden er ook nog acht verkeersboetes gegeven, hoofdzakelijk voor fietsverlichting.

Studentenagent

Sinds het academiejaar 2014-2015 heeft de politiezone een studentenagent. Momenteel is dit Bea De Vries. De studentenagent is goed ingeburgerd in de studentenwereld en heeft goede contacten met de school en de studentenverenigingen. Zij is hét aanspreekpunt voor de studenten bij problemen of vragen. Een andere prioriteit van haar is de inwoners en studenten harmonieus te laten samenleven en de mogelijke overlast tot een minimum te beperken. De studentenagent combineert deze job met de job van wijkagent in de wijk Elsum. Zij is niet alleen te contacteren via de traditionele kanalen zoals telefoon (0478 75 95 77) en mail (studentenagent@pzglm.be). Zij is ook aanwezig op Twitter (@studentenagent) en Facebook (www.facebook.com/studentenagentgeel).

Inzet tijdens fuiven

De politie zet al langer politieagenten in om overlast bij fuiven in te dijken. Dat er nu ook structurele alcoholcontroles gehouden worden en bovendien in samenwerking met de studentenverenigingen, is nieuw. Deze actie startte om 0.30 uur en duurde tot het einde van de fuif omstreeks 3 uur.