De Europese Commissie voorspelt in een rapport dat er tegen 2015 door een tekort aan IT-specialisten in Europa zo’n 900.000 openstaande vacatures zullen zijn in de ICT-sector. Enkele Amerikaanse technologiegiganten hebben nu echter beloofd om Europa te helpen het onderwijs in IT te verbeteren.

“In elke crisis schuilt ook een kans. Juist nu. Onze Europese interneteconomie groeit jaarlijks met tien procent. Ook de industrie profiteert van de digitalisering. Voor elke traditionele baan die wegvalt, worden door het internet 2,6 nieuwe banen gecreëerd. Naar verwachting zullen er in 2015 meer dan 900.000 oningevulde IT-vacatures zijn in Europa. Nieuwe ontwikkelingen als ‘cloudcomputing’ geven die groei nog een extra impuls,” schreef Neelie Kroes, Europees Commissaris voor de Digitale Agenda, onlangs in De Tijd.

De Europese Commissie deed deze voorspelling in haar laatste ‘scorebord’ van de Digitale Agenda, een rapport dat de vooruitgang evalueert van de informatie- en technologiestrategie waarmee in 2010 werd gestart. Het rapport stelt dat er jaarlijks ruim 100.000 ‘digitale’ banen bijkomen, maar dat het aantal studenten dat afstudeert in IT-gerelateerde richtingen geen gelijke tred kan houden met deze groei.

“Deze groeiende kloof is een grote zorg voor het Europese concurrentievermogen. Niet alleen voor de ICT-sector zelf, maar gezien de toenemende integratie van ICT in de rest van de economie ook voor de gehele economie,” stelt het rapport.

Dit jaar is voornamelijk kennis over cloudcomputing, de ontwikkeling van mobiele applicaties, servervirtualisatie en HTML 5 bijzonder gewild. Ook hebben veel bedrijven moeite om de juiste kandidaten te vinden om het toenemende aantal Java en Oracle jobs in te vullen.

Om deze banenkloof te dichten, zette de Europese Commissie in maart ‘de grote coalitie voor digitale vaardigheden en banen’ op, een Europees programma dat werkgevers aanmoedigt om stageplaatsen in IT te creëren en universiteiten wil aanzetten om gratis IT-lessen te geven.

"Onderwijs in wetenschap, technologie, techniek en wiskunde moet worden versterkt en het imago van een loopbaan in de sectoren moet worden verbeterd, in het bijzonder voor vrouwen," zei de Europese Commissie in maart in een verklaring. “Europa kan zich niet veroorloven om mogelijkheden voor werkgelegenheid onbenut te laten.”

Enkele grote Amerikaanse technologiebedrijven, waaronder Hewlett-Packard en Microsoft, beloofden afgelopen maand op de EU Digitale Zaken Conferentie in Dublin om Europa te hulp te schieten en het onderwijs in IT te helpen verbeteren.

Zo zei softwaregigant Microsoft om de huidige 9.000 Europese stageplaatsen die het bedrijf aanbiedt in de komende drie jaar met vijftig procent te verhogen, met als doel om jonge Europeanen klaar te stomen voor digitale jobs. Hewlett-Packard stemde toe om tegen eind 2015 te zorgen voor ondernemings- en technologieopleiding voor een miljoen studenten en professionals, door de bestaande onderwijsprogramma’s uit te breiden.