Verjaardagen moeten in stijl gevierd worden, daarom overspoelt Jazz Middelheim de stad Antwerpen en Vlaanderen met beelden en herinneringen aan 35 edities jazz.

Jazz Middelheim dook in de archieven en vond onontgonnen, ongezien en ongehoord materiaal van 35 edities. Een unieke collectie kwam naar boven, een ode aan alle medewerkers en jazzmuzikanten die, jaar na jaar, het beste van zichzelf gaven.

Op 35 plaatsen in de stad komen indrukwekkende foto's van echt jazzlegendes. Helden, die op één of meerdere edities van het jazzfestival speelden. Het parcours zal kunnen gevolgd worden via een speciale Ojoo-app doorheen bars, musea en andere fascinerende jazzlocaties. Alle locaties, ook die in de musea, zijn gratis te bezoeken.

Het eerste luik van de tentoonstelling start officieel op donderdag 23 juni in het FoMu (Fotomuseum Provincie Antwerpen). Daar brengt Jazz Middelheim een ode aan de jazzfotografen die er al vanaf de beginjaren bij waren: Jos Knaepen, Jacky Lepage en Guy van de Poel. Hun mooiste Middelheim-beelden werden geselecteerd en brengen de bezoeker terug naar lang vervlogen jazzjaren.

In de weken die volgen tot en met het eigenlijke festival (12-15 augustus) wordt de tentoonstelling verder uitgerold op verschillende locaties in de stad. In het Muhka komt er vanaf 11 augustus een overzichtstentoonstelling van alle 35 foto's die in de stad ophangen, met als kers op de taart een kunstwerk van Joris Van De Moortel, Marshall genaamd.

In een historisch gebouw als het Vleeshuis kon Jazz Middelheim niet anders dan een indrukwekkende vintage collectie tentoonstellen: posters en programmaboekjes van de eerste edities, authentieke opname apparatuur, originele instrumenten en historische bandopnames van de allereerste editie. Een plek om bij weg te dromen naar vroeger. In het MAS worden zes expositieruimtes op de wandelboulevard aangekleed, met telkens een ander thema.

Zo eert een van de ruimtes de peter van het festival, Toots Thielemans. Het Braempaviljoen is dan weer heel belangrijk en van symbolische waarde voor het festival omdat de eerste editie van Jazz Middelheim er plaatsvond. Deze locatie kon dan ook zeker niet ontbreken op de expo. Aan de hand van grote foto's en affiches kan je de eerste editie van het festival weer helemaal herbeleven.

Andere deelnemende locaties: Arenberg, Café Kiebooms, Rood/Wit, De Roma, CC Berchem, Trix Club, De Studio, De Monty, Nonkel Wannes, De Walrus, Tutti Fratelli, Chat Leroi, De Walvis, Revista, Ann De Meulemeester, De Muze, De Hopper, Philip Hoet, Café Mika, Café FoMu, 'T Zeezicht, De Vitrin, De Pallieter, Korsakov, De Zeppos, De Groene Waterman, Wutzli Poutzly, Haecken & Ooghen, Vrijdagmarkt 6, Cabron, Spin Dokter, Cartoons, Vleeshuis, Antiquariaat, De Kroeg, De Zwarte Panter, Mode Museum Bookshop, Café Santos.
35 X Jazz Middelheim kwam mee tot stand dankzij de steun van de stad Antwerpen.

Jazz Middelheim 2016

Jazz Middelheim vindt plaats van 12 tot en met 15 augustus in het Antwerpse Park Den Brandt. Op het programma staan onder andere: An Evening of Words and Music with Patti Smith, Ludovico Einaudi, Melanie De Biasio, Pharoah Sanders/Zakir Hussain/Joachim Kühn, STUFF. Hybrid Love, Jef Neve & Typhoon en Avishai Cohen.

Tickets zijn te koop via de website www.jazzmiddelheim.be en via Fnac.

Foto's Marcel Nelis / NNieuws.