Vanaf zaterdag 10 september tot zondag 9 oktober loopt in de exporuimte van 't Getouw (Molenhoekstraat 2) de tentoonstelling 'Op de vlucht. Mollenaren in Uden tijdens de Eerste Wereldoorlog'. Bezoekers zijn alle dagen welkom tussen 13.30 tot 16.30 uur. De toegang is gratis.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog slaan heel wat burgers op de vlucht. Ze zijn bang voor de Duitse legers die door België trekken. Ook in onze gemeente vertrekken heel wat mensen richting het neutrale Nederland. Sommigen komen niet verder dan de hei rond Postel en keren na enkele dagen of weken terug naar hun huis. Anderen trekken naar Nederland waar ze voor langere tijd, sommige zelfs gedurende de hele oorlog, blijven.

Gegoede burgers verblijven bij particulieren en geven hen een vergoeding voor hun onderdak. Anderen komen in de vluchtelingenkampen terecht die de Nederlandse overheid opricht voor dit doel. Er zijn vier vluchtelingenkampen in Nederland: Uden, Gouda, Ede en Nunspeet. De Mollenaren komen hoofdzakelijk in Uden terecht, dat ook het dichtst bij de grens lag.

Op deze expo wordt het reilen en zeilen in het kamp uitgebreid toegelicht en wordt het persoonlijke verhaal van enkele Mollenaren in Uden uitgediept.

Met medewerking van de Heemkundekring van Uden en de werkgroep 100 jaar vluchtoord Uden.

Meer info: dienst erfgoed, 014 33 09 70, archief@gemeentemol.be