Ben je benieuwd naar de verhalen van Molse soldaten tijdens WOI? Bezoek dan zeker de tentoonstelling ‘Slijk, stank en gas. Molse soldaten in WOI’ die loopt van 31 oktober tot en met 30 november in exporuimte ’t Getouw, Molenhoekstraat 2. Deze is dagelijks open van 13.30 tot 16.30 uur. De toegang is gratis. Geleide bezoeken zijn mogelijk na afspraak.

31 juli 1914, België mobiliseert zijn leger. In elk dorp, in elke stad worden jongens en mannen opgetrommeld en gevraagd om zich bij hun regiment te voegen. Ook mannen die nooit hun dienstplicht vervulden sluiten zich als vrijwilliger aan bij het leger. Gehaast wordt er afscheid genomen van familie en vrienden. Ook in Mol trekken in die dagen ongeveer 438 jongens naar hun regiment. Wat gebeurt er met deze jongens? Waar komen ze terecht en hoe vergaat de oorlog of krijgsgevangenschap hen? Komen ze nog thuis?

Verhalen van Molse soldaten

De tentoonstelling zoomt in op de verhalen van deze Molse soldaten. De klemtoon ligt op de gesneuvelden. Zij konden hun verhaal nooit meer kwijt aan vrouw en kinderen. Als de familie geluk had, was er een kameraad uit het dorp die wist hoe het Jan, Frans of Joseph vergaan was. Hun verhaal proberen we te reconstrueren aan de hand van soldatendossiers, dagboekfragmenten, postkaarten, brieven en voorwerpen 

De tentoonstelling past in de herdenking van het begin van WOI en is een organisatie van het gemeentearchief en de vzw Kamer voor Heemkunde.