"Ballonnen dient men wegens de aanwezigheid van kankerverwekkende 'nitrosamines' op te blazen met een pompje en niet met de mond. Kinderen laat men ook niet op lege of kapotte ballonnen kauwen of zuigen". Dat schrijft Test-Aankoop in haar magazine Test-Gezondheid.

De verbruikersorganisaties vraagt fabricanten ook dat ze op de verpakking van ballonnen vermelden dat men deze moet oppompen met een pomp en contact met de mond moet vermijden. Test-Aankoop wil een aanpassing in die zin van de EU-wetgeving.

Nitrosamines zijn giftige stoffen die onder meer voorkomen in producten van latex of rubber. Ze ontstaan wanneer het materiaal tijdens het productieproces op hoge temperatuur wordt verhit. Contact door ze in te slikken kan het risico op kanker op lange termijn verhogen.

De Europese wetgeving verbiedt dergelijke stoffen in rubberspenen en -fopspenen, maar voor ballonnen en ander speelgoed voor kinderen tot drie jaar is men minder strikt, omdat men ervan uitgaat dat de kleintjes die minder vaak in de mond stoppen. Contact met dergelijke ballonnen kan op korte termijn ook aanleiding geven tot een contactallergie.

Uit de testen die Test-Aankoop uitvoerde bij 16 ballonnen die gekocht werden in Belgische winkels en waarbij de overdracht van schadelijke stoffen via speeksel gesimuleerd werd, bleek dat de concentratie nitrosamines in 4 ballonnen boven de Europese limiet van 0,05 mg/kg lag.

Daarnaast overschreden vijf ballonnen de Europese drempel van 1 mg/Kg voor nitroseerbare stoffen in speelgoed voor kinderen tot drie jaar. Slechts in 12 van de 16 geteste ballonnen raadde de fabrikant op de verpakking aan om een pompje te gebruiken om de ballonnen op te blazen. TA