Nafi Thiam heeft de prestigieuze zevenkamp van Götzis gewonnen met een fabelachtige score van 7.013 punten. Slechts 2 atletes deden ooit beter. Thiam verbrak op weg naar haar topscore ook het Belgische record speerwerpen. "Ik kwam eigenlijk naar hier om me te testen."

Nafi Thiam nam in Götzis aan haar eerste zevenkamp deel sinds haar Olympische titel in Rio. Op zaterdag schudde ze al meteen alle twijfels van zich af, met een persoonlijk record op de 100 meter horden en 200 meter en een evenaring van haar wereldrecord voor een zevenkamster bij het hoogspringen. Ze eindigde de dag zo voor het eerst met meer dan 4.000 punten, maar wel op de 2e plaats.

Vandaag bleef ze in het verspringen maar net onder haar persoonlijk record, maar in het speerwerpen ontbond ze helemaal haar duivels. Bij haar derde en laatste poging wierp ze 59,32 meter, bijna een meter verder dan het Belgische record.

Het gaf haar een riante voorsprong en ook uitzicht op de magische kaap van de 7.000 punten. Hiervoor hoefde ze op de afsluitende 800 meter wel opnieuw haar beste tijd ooit verbeteren.

Geholpen door de Oostenrijkse berglucht liep ze meer dan een seconde sneller dan ze ooit deed. 2'15"24 was haar 4e persoonlijke record in 7 onderdelen. Hiermee eindigt ze op 7.013 punten. Enkel de Europese recordhoudster Carolina Klüft (7.032) en wereldrecordhoudster Jackie Joyner-Kersee (7.291) deden ooit beter.
(vrt)