Aan de ingang van Dreamville, de camping van het dancefestival Tomorrowland, zijn al negentien festivalgangers betrapt op het bezit van drugs, zoals cannabis of amfetamines. Dat vernam Belga bij de Lokale Politie Rupel. Hun bandjes worden doorgeknipt, zodat ze geen toegang meer krijgen tot het festival.

"Er zijn onder meer joints en marihuana, maar ook amfetamines en cocaïne aangetroffen. Telkens gaat het om gebruikershoeveelheden", zegt korpschef Gwen Merckx. Desalniettemin wordt bij de betrapte festivalgangers het toegangsbandje doorgeknipt, zodat het festival voor hen voorbij is. Of de persoon uit het buitenland komt en of die al dan niet in groep aankomt, doet er niet toe, klinkt het bij de politie.

In tegenstelling tot aan het festivalterrein zelf staan er aan de camping geen containers waar berouwvolle bezoekers voor de controle hun illegale substanties nog kwijt kunnen. "Er is al vijf jaar een nultolerantie en daar is ruimschoots over gecommuniceerd", zegt Merckx nog. "Wie betrapt wordt, kan nog op de camping verblijven, maar de meesten keren toch terug naar huis. We proberen de mensen daarbij te helpen."

Intussen zijn al zo'n 21.000 kampeerders gearriveerd. "Alles is zeer rustig verlopen. Voor de rest waren er geen incidenten, maar was het voor iedereen wel zeer warm", besluit de korpschef. (pol)