Vrijdagnamiddag zijn onder grote belangstelling in de BuSo school Tongelsbos in Tongerlo het gloednieuw schoolgebouw voor de leerlingen van de afdeling Plant, dier en milieu in gebruik genomen. Het grootste deel van de werken is door de eigen leerlingen en leerkrachten uitgevoerd.

Minister van Justitie Koen Geens en oud-minister Jos Dupré, waren aanwezig op de openingsplechtigheid. Koen Geens is een schoonzoon van Jos Dupré.

Kevin Paesmans, beleidsondersteunend coördinator BuSO Tongelsbos : 'De leerlingen van de afdeling 'Metselaar' hebben het gebouw eigenhandig gezet, van kelder tot dak. De houten ramen zijn gemaakt in de afdeling 'Werkplaatsschrijnwerker' en de balustrades en andere metalen onderdelen zijn door de afdeling 'Hoeklassen' vervaardigd.

Onze leerlingen van 'Professionele schoonmaak' zorgden er dan weer voor dat de nieuwbouw er helemaal netjes uitziet en de leerlingen van 'Plant, dier en milieu' hebben voor de inrichting van de praktijklokalen gezorgd.

Praktijkateliers

Op deze manier hebben de leerlingen hun doelen kunnen behalen buiten hun vertrouwde praktijkateliers. Dit maakt het leren niet alleen levensecht maar de jongeren hebben zo ook allemaal hun steentje bijgedragen aan een mooi passend geheel waar ze met blijvende trots op kunnen terugkijken. Een geheel dat voor onze leerlingen 'Plant, dier en milieu' een plek is geworden om zich goed te voelen, bij te leren en te groeien.

Dit project past geheel in de traditie van Tongelsbos; bouwen aan eigen school. Wij zijn dan ook bijzonder fier dat alle gebouwen op de campus gezet en afgewerkt zijn door leerlingen onder begeleiding van hun leerkrachten.

De nieuwbouw zal plaats bieden aan 5 klaslokalen, 5 praktijkruimtes, kleedkamers, toiletten, time-out lokaal, verwarmde serre en 2 overleglokalen. De praktijkruimtes zijn ingedeeld volgens verschillende diergroepen.

Honden

Er is een praktijkruimte voor honden voorzien waar onze leerlingen leren hoe ze honden op een correcte manier moeten verzorgen. Hiervoor staan er 3 wastafels en een trimtafel. De vloer in alle praktijklokalen is in epoxy gegoten en voorzien van een speciale afvoergoot zodat deze makkelijk te onderhouden is na de praktijklessen met de dieren.

Terra

In dit lokaal zitten heel wat reptielen, spinnen en amfibieën. Hier leren leerlingen hoe ze deze dieren moeten hanteren en verzorgen. In de terraria zijn de verschillende habitats van de diersoorten gesimuleerd zodat ook deze dieren zich optimaal thuis voelen.

Aqua

In ons vissenlokaal staan 2 mooie aquariumstellingen die huisvesting geven aan heel wat verschillende soorten vissen. Tijdens de lessen leren onze leerlingen over de inrichting van de aquariums en de verzorging van de vissen en hun leefomgeving. Elke klas probeert een eigen aquarium met een geschikt biotoop op te starten.

Katten

Onze schoolkatten zitten in een grote binnenren met doorgang tot een natuurlijk ingerichte buitenren met een heuse klim en relaxboom. Ze kunnen vrij kiezen of ze binnen of buiten willen vertoeven. Tijdens de lessen leren onze jongeren hoe ze katten moeten hanteren en verzorgen, van vachtverzorging tot ziektebestrijding.

Vogels

In het vogellokaal fladderen heel wat vogels in voor hen aangepaste en ingerichte kooien. Er zijn verschillende binnenvolières die ook aansluiting hebben met de buitenvolières. De vogels kunnen via een doorgang zelf binnen en buiten vliegen. De mascotte van het vogellokaal is Gust, de sprekende papegaai. Hij was al heel taalvaardig toen hij in de school neerstreek, wat de leerlingen en collega's extra motiveert af en toe een bezoekje te brengen aan dit lokaal.

Financiering

Heel dit nieuwbouwproject hadden wij uiteraard nooit kunnen verwezenlijken zonder de steun van heel wat gulle gevers. Talrijke sponsors zorgden voor zo'n 200.000 euro samen met de investeringen van onze VZW Stichting voor Tongelsbos konden zo de kosten van deze nieuwbouw gedragen worden.

Wij zijn als school onze sponsors, onze patrimonium VZW en alle helpende handen enorm dankbaar!', besluit Kevin Paesmans.

Op de foto : Jos Dupré knipt het lint door / Ludo Coenen/ NNieuws.