Een bijzonder zware tornado heeft de Amerikaanse staat Oklahoma getroffen. Er zijn officieel al 51 doden gevallen in Moore, een voorstad van Oklahoma City, maar het dodental kan nog flink oplopen. De tornado trok een spoor van vernieling door de stad, huizen werden met de grond gelijkgemaakt en er ontstonden verschillende branden.

De tornado die de Amerikaanse staat Oklahoma trof, was op de grond tot drie kilometer breed en bleef drie kwartier lang doorrazen met windsnelheden tot 320 kilometer per uur.

In totaal heeft de tornado al zeker aan 51 mensen het leven gekost, onder wie minstens 20 kinderen. Dat blijkt uit een balans van de wetsdokter. Een andere officiële bron heeft het over 91 doden, maar dat is nog niet bevestigd. Onder de doden bevinden zich ook 7 kinderen van de basisschool Plaza Towers in Moore, een voorstad van Oklahoma City van ongeveer 55.000 inwoners. De school werd volledig vernield.

In ziekenhuizen worden volgens Amerikaanse media minstens 120 gewonden verzorgd, onder wie 50 kinderen. Het is niet duidelijk hoeveel mensen er op dit moment nog vermist zijn. "De verwarring is groot", zegt VRT-correspondent Tom Van de Weghe.  Ook voor de komende uren en dagen wordt er nog noodweer voorspeld in de Verenigde Staten. "Op dit moment vormen zich nog nieuwe tornado's, die ook zeer krachtig zijn", zegt Van de Weghe. "De wind zou ook gepaard gaan met hagelstenen zo groot als een tennisbal. De situatie is echt heel ernstig."  Foto's 4.