In Parijs is vandaag het parcours van de 102e editie van de Tour de France voorgesteld. Tour-organisator ASO heeft voor een loodzware op klimmen gerichte Tour gekozen met een korte passage door België. Opvallend is dat de bonificaties weer hun intrede doen.

 

102e Tour de France in een notendop

  • Met één individuele tijdrit van slechts 14 kilometer en een ploegentijdrit van 28 kilometer (pas op dag 9) komen de tijdrijders allesbehalve aan hun trekken.
  • Voor het eerst sinds 2008 zullen er opnieuw bonificaties uitgedeeld worden, weliswaar maar van rit 2 tot rit 8.
  • Net als vorig jaar duiken de kasseien opnieuw op in het rittenschema. In de vierde rit moet er 13,3 kilometer over kasseien gedokkerd worden, gespreid over 7 stroken.
  • Slechts drie keer zal de kaap van 200 kilometer overschreden worden. Tour-organisator ASO kiest voor kortere, maar zeer pittige ritten.
  • De slotweek van de Tour oogt op papier moordend. Het loodzware vierluik in de Alpen krijgt een orgelpunt op Alpe d'Huez.

Wind en kasseien kunnen eerste deel afkruiden

Zoals bekend vormt Utrecht het startdecor. De 102e editie van de Tour wordt er op gang geschoten met een individuele tijdrit van 14 kilometer. Voor de tijdrittoppers wordt de openingsrit overigens de enige kans om zich individueel tegen de klok te onderscheiden.

Op dag 2 zullen de klassementsrenners op weg naar Neeltje Jans voor het eerst met dichtgeknepen billen op de fiets zitten: de wind kan er een vervelende hoofdrol opeisen.

Op maandag 6 juli vertoeft de Tour op Belgische bodem. Het peloton trekt zich in Antwerpen op gang voor een tocht naar Hoei, waar de aankomst zal liggen op de steile Muur van Hoei . 's Anderendaags fungeert Seraing als startplaats en verlaat de Tour-karavaan België.

Frankrijk verwelkomt de Tour op interessante wijze: met kasseien. De renners moeten 13,3 kilometer - gespreid over zeven stroken - op kasseien dokkeren. Die vierde rit, met aankomst in Cambrai, is met 221 km overigens de langste in de Tour. Slechts drie keer zal de kaap van 200 km overschreden worden.