Acht Antwerpse Vlajo Mini-ondernemingen streden gisteren, 19 maart, voor een plek in de Vlaamse finale ‘Beste Vlajo Mini-onderneming’ 2014’. Enthousiasme, verrassende presentaties en heel veel ondernemerschap vormden de ingrediënten voor de jaarlijkse wedstrijd, die gisteren plaatsvond bij BNP Paribas Fortis Meir in Antwerpen. De ondernemende leerlingen van Triple C van het VTI in Zandhoven wonnen de strijd. De jonge verkoopstalenten veroverden de harten van de jury methun zelfgemaakte Zweedse fakkels. Triple C mag op 10 mei deelnemen aan de Vlaamse finale in Brussel.

De spanning steeg gisteren in de Antwerpse binnenstad. Na een lange juryberaadslaging werd Triple C naar voren geschoven als beste Antwerpse Vlajo Mini-onderneming. Ze overtuigden de jury met een kwalitatief product en een sterke presentatie.

 

Ook de andere Antwerpse finalisten presenteerden met verve hun bedrijfje en doorstonden de vragenronde van de bedrijfsjury:

 

Applify - Mater Salvatorisinstituut Kapellen

 

Bengel - Lucernacollege Antwerpen

Confido - KA Berchem

Découpini - Ursulinen Mechelen

Mg Atos - Sint-Ludgardisschool Merksem

Tussen pot en plant - Sint-Maria-Instituut Geel

Vinyl Arts - Scheppersinstituut Mechelen

Ondernemerschap ervaren

Vlajo wil talent creatief ontwikkelen en daagt daarom leerlingen uit het secundair onderwijs uit om een Vlajo Mini-onderneming op te richten. Voor de loop van één schooljaar starten de jongeren in team een eigen bedrijfje.

Ze verdelen de functies, kiezen een product of dienst, doen marktonderzoek, zoeken aandeelhouders, vervaardigen hun producten, ontwikkelen een marketingstrategie om hun product te commercialiseren en voeren ten slotte de boekhouding. Een ervaring waarbij ze ondernemende competenties ontdekken en ontwikkelen als initiatief nemen, teamspirit, innovatie, leiding geven,… . Dit schooljaar doen 500 teams (ca. 5000 leerlingen) mee aan het programma Vlajo Mini-ondernemingen. Ook op andere onderwijsniveaus biedt Vlajo ondernemerschapsprogramma’s aan.