In navolging van het herdenkingsproject rond WOI in 2014 (Herdenking 2014-18 * Den Grooten Oorlog) aan Kessel Fort en de positieve reacties achteraf, willen we ook de komende jaren de herinnering aan de Eerste Wereldoorlog in onze contreien levend houden. De gidsenwerking Fort Kessel, het gemeentebestuur en de muziekverenigingen van Nijlen werken samen aan een nieuw initiatief: het brengen van een regelmatig weerkerend eerbetoon aan alle mannen (en vrouwen en kinderen) uit onze ruime regio die vier jaar ver van huis in het krijgsgeweld aan het front ('ten velde') hebben gediend.

Half 2015 starten we met een wekelijkse korte (15 min.) 'ceremonie' aan het Fort van Kessel. Elke week zal deze ceremonie op het zelfde uur starten met de 'reveille' met één trompet. Daarna zal een tekstje, gedichtje of stuk uit een oorlogsdagboek voorgedragen worden. Het moment wordt afgesloten met 'Ten Velde' in 1, 2 of 3 stemmen (trompetten). En inderdaad, de mosterd werd in Ieper gehaald, maar het is zeker niet de bedoeling om een kopie van The Last Post te worden. Het is belangrijk dat het iets van, voor en door onze regio wordt.

Gezocht: trompettisten

Om dit project te laten slagen, willen we zoveel mogelijk muzikanten (trompet) achter dit initiatief scharen. Hoe meer muzikanten zich engageren, hoe meer we kunnen afwisselen tussen personen die de ceremonie uitvoeren. Het moet ook duidelijk zijn dat we niet per se op zoek zijn naar de beste muzikanten. We hopen dat ook beginnende trompettisten, liefhebbers, leerlingen,... deze podiumkans benutten. 'Ten Velde' is een relatief eenvoudig stuk, perfect voor de gelegenheid dus. We zijn er ons van bewust dat er mogelijk avonden gaan zijn dat er misschien geen publiek komt luisteren. Maar uiteindelijk gaat het om het creëren van een moment om even stil te staan bij de strijd en het lijden van onze jongens aan het front.

Infomoment 11 april

Wij nodigen alle geïnteresseerden (met hun muziekinstrument) graag uit op zaterdag 11 april om 14 uur op het Fort van Kessel (Fortstraat z/n – 2560 Kessel). Om 14 uur starten we met de allereerste uitvoering van de ceremonie door leden van de Nijlense muziekverenigingen, o.l.v. Marnix Verelst. Dit ter gelegenheid van de opening van het gidsenseizoen op het Fort. Aansluitend volgt een infomoment en mogelijk een korte repetitie op het Fort zelf. We willen benadrukken dat dit infomoment volledig vrijblijvend is. Kom een keertje luisteren, je hoeft niet meteen te beslissen.