Ook dit jaar kon UNIZO Turnhout rekenen op ruime belangstelling voor haar nieuwjaarsreceptie in de theaterwerkplaats Het Gevolg.

Met Suzy Maes als nieuwe voorzitter en een verjonging van de bestuursploeg, staat UNIZO weer helemaal klaar om het op te nemen voor de Turnhouts ondernemer, door ontmoeting te creëren en ondernemersbelangen te verdedigen bij het Turnhouts gemeentebestuur. Maar vooral ook door ondernemers mee voor te bereiden op de uitdagingen waarvoor zij staan: detechnologische revolutie, de digitalisering die als een sneltrein door onze samenleving raast, de toenemende e-commerce en de nieuwe, veeleisende en geïnformeerde klant.

De keynote spreker van de avond was Piet Colruyt. In zijn boek In "Allemaal Sociaal 3.0" legt hij uit hoe ook de overheid vaak machteloos staat tegenover het uitvlaggen van economie om redenen van fiscaliteit, regelgeving, arbeidskosten en nieuwe markten.

Hoe de klassieke machtsverhoudingen tussen de drie spelers overheid-burgers–ondernemers in stand werd gehouden door permanente economische groei en hoe zij vandaag geen structurele oplossing blijken te hebben voor de grote maatschappelijke uitdagingen Piet Colruyt wist met zijn boek menig ondernemer te overtuigen van de rol die zij kunnen opnemen om de wereld te veranderen.

De UNIZO nieuwjaarsreceptie werd afgesloten met de traditionele pluimen in drie categorieën.

Dienstenthuis verdiende de Pluim in de categorie KMO omwille van zijn spectaculaire groei naar 750 werknemers en 4600 klanten en zijn mensgericht ondernemerschap als sleutel voor succes.

De pluim voor onderneming in de binnenstad ging naar de familie Broeckx met Raf en Otje, die jong en oud weet te bekoren met een prachtig vernieuwde binnenspeeltuin. Het getuigt van lef en innovatief ondernemerschap om zichzelf opnieuw uit te vinden, nadat de vorige uitbating als schaatsbaan niet langer houdbaar was.

Tot slot ging de pluim voor evenementen die Turnhout mee op de kaart zetten naar de Strategische Projectenorganisatie Kempen, omwille van de talrijke initiatieven ter ondersteuning van het ondernemerschap en als onafhankelijke ontwikkelclub die duurzame innovatieprojecten mee initieert.