'Het bestuursakkoord is een stap in de goede richting en het huidige gemeentebestuur trekt lessen uit de tekortkomingen van het vorige. Er komen duidelijk enkele thema's terug uit de prioriteitenlijst die UNIZO-Turnhout in het najaar van 2012 opstelde'.

 "Dit is een belangrijk teken van respect tegenover alle ondernemers die Turnhout rijk is. Voor enkele thema's vragen wij toch bijzondere aandacht," aldus UNIZO-voorzitter Flor Joosen.

Positieve thema's:

Mobiliteit:
"Het bestuur engageert zich om een breedgedragen mobiliteitsplan te ontwikkelen op lange termijn." Mobiliteit is een topprioriteit voor de Turnhoutse ondernemer. Met het mobiliteitsplan 'Parkstad' ligt er een prachtig alternatief op tafel. UNIZO-Turnhout draagt dit vooruitstrevende plan op beide handen en vindt dat het een eerlijke kans moet krijgen. De bereikbaarheid van winkels en diensten in het centrum dient verder te allen tijde gegarandeerd te blijven.

Veiligheid:
UNIZO staat volledig achter de huidige visie omtrent veiligheid. De kleine criminaliteit moet dringend aangepakt worden. Als kleine centrumstad heeft Turnhout immers last van de pijnpunten van een grote stad. Onze vraag naar een prominentere aanwezigheid van politie en een meer uitgewerkt GAS-systeem zijn ook opgenomen in het akkoord.

Uitstraling:
Turnhout kan sterke troeven op tafel leggen. Een goede citymarketing kan Turnhout tot ver buiten de regio op de kaart zetten. Publieksevenementen en stadspromotionele activiteiten zijn hier een uitstekend middel voor. Verder vormt een goed onderhoud van het openbaar domein voor een groot deel het visitekaartje van een stad als Turnhout. UNIZO-Turnhout stelt een systeem voor van doelmatig poetsen op het juiste moment en op de juiste plaats.

Participatie:
"Ondernemers zijn partners in het beleid en zullen geconsulteerd worden bij de plannen die een invloed hebben op het economisch weefsel." UNIZO hoopt op het ontstaan van dynamische ingesteldheid, gevoed door een enthousiasme en motivatie van ondernemers én van stadsbestuur. UNIZO juicht toe dat communicatie een prioriteit wordt van het nieuwe bestuur. Een open en eerlijke dialoog is een conditio sine qua non voor een succesvol beleid.

Dienstverlening:
"Geen ingewikkelde procedures, maar een goede ondersteuning en dienstverlening door de verschillende stedelijke diensten." De nadruk komt hiermee echt te liggen op efficiëntie en administratieve vereenvoudiging, zaken die rechtstreeks aangekaart worden in de prioriteitenlijst. We willen hierbij aanstippen dat deskundigheid en ondernemend denken van de bevoegde ambtenaren een bepalende factor is.
 

Belangrijk aandachtspunt:

Handelsbeleid:
"In het centrum willen we lokale handelaars en starters stevige impulsen geven. Voor ondernemers en investeerders die zorgen voor tewerkstelling rollen wij ook de rode loper uit." UNIZO is van mening dat een doorgedreven handelsbeleidsvisie een onontbeerlijk werkingsmiddel is om een juiste koers af te toetsen.

"Hoe deze globale visie zal vertaald worden naar concrete acties, zullen we pas na een tijdje merken. UNIZO-Turnhout staat alvast klaar als actieve partner van de stad om vorm te geven aan concrete plannen," reageert Flor Joosen.