De 3 grote vakbonden hebben een gezamenlijke persconferentie gegeven over hun evaluatie van het federale regeerakkoord. Ze noemen het akkoord "doof voor de werknemers en de gerechtigden op sociale uitkeringen". Ze kondigen aan "in het verzet" te gaan. Zo komt er een nationale staking op maandag 15 december. Voordien zijn er nog 3 beurtstakingen in de provincies.

De voorzitters van ACV, ABVV en ACLVB samen met de Franstalige nummers 2 van de christelijke en socialistische vakbond stonden vanmiddag de pers te woord.

In een reactie op het regeerakkoord stellen ze dat de Zweedse coalitie "doof is voor werknemers en de gerechtigden op sociale uitkeringen" en "gul is voor werkgevers en vermogenden". "Het beleid is schadelijk voor groei en werkgelegenheid", luidt het. De bonden spreken van een "Monaco-coalitie".

Ze eisen een vrijwaring en versterking van de koopkracht, zorg voor een sterk federale sociale zekerheid, investeringen in duurzame relance en werkgelegenheid en meer fiscale rechtvaardigheid. Om hun verzet kracht bij te zetten, plant het gemeenschappelijk vakbondsfront verschillende betogingen.

Zo is er:

  • Een nationale staking op maandag 15 december.
  • Voordien is er nog een manifestatie op 6 november in Brussel.
  • En nog 3 beurtstakingen in de provincies. Die staan gepland op 24 november (Luik, Luxemburg, Limburg en Antwerpen), 1 december (Namen, Henegouwen, Oost-Vlaanderen en West-Vlaanderen) en 8 december (Vlaams-Brabant, Waals-Brabant en Brussel). (vrt) Foto archief Nnieuws.