– Van Houtven Tegels opende op 1 augustus een nieuw logistiek centrum langs de Misweg in het Heistse Industriepark. De nieuwbouw, zo’n 6.500m² groot, is goed voor een investering van 2,5 miljoen Euro.

NV Van Houtven is een de oudste bedrijven uit Heist-op-den-Berg. Het bedrijf werd in 1905 aan het station van Heist opgericht door ‘Soo’ Van Houtven, als groothandel in onder meer kolen. Enkele jaren na de oprichting startte Jozef, Soo’s zoon, met de fabricage van cementvloeren en bouwde hij boven zijn woning een fraaie toonzaal, toen al toonaangevend in de streek. In 1953 werd de eigen fabricage stopgezet en vervangen door de aan- en verkoop van Granitovloeren, Jura en leisteen.

Na zijn overlijden in 1960 werd Jozef Van Houtven opgevolgd door zijn petekind, Leon Hendrickx. Hij behield uit respect de naam ‘Van Houtven’ en startte de import van tegels uit Italië en Duitsland. De groothandelafdeling van Van Houtven groeide, net zoals het aantal vloerders. ‘Ik herinner me uit m’n kindertijd dat treinen werden afgeleid en dat in onze gebouwen de tegels – verpakt in stro en gebonden met metaaldraad – met de hand gelost werden’, vertelt huidig zaakvoerder Eric Hendrickx, zoon van Leon en sinds 2000 zaakvoerder.

‘Sinds de jaren 70 worden ook tegels uit Spanje geïmporteerd’, zegt Eric. Vandaag biedt Van Houtven een gamma vloer- en wandtegels aan uit Duitsland, Italië, Spanje, Brazilië, Portugal en China. ‘Wat ook het land van herkomst is, het belangrijkste is dat wij met producenten werken die ons en onze klanten een heel hoge kwaliteit bieden’, stelt Hendrickx. Die visie bezorgt Van Houtven een plaats in de top tien van Belgische tegelimporteurs.

Om de groei van het bedrijf te volgen, pootte Van Houtven langs de Misweg in het Heistse Industriepark een nieuw logistiek centrum neer. ‘Al wat stockage en logistiek betreft, verhuist net zoals de service naar professionelen naar de nieuwe gebouwen’, vertelt Hendrickx. ‘De nieuwbouw is zo’n 6.000m² groot, waarvan 5.000m² stockageruimte en 500m² ruimte voor burelen en de professionele service.’ De showroom aan het station blijft. ‘Daar komt eindelijk een deftige parking voor onze klanten.’

Van Houtven stelt 30 mensen tewerk, waaronder bedienden, arbeiders en commerciële vertegenwoordigers. Het bedrijf bedient de volledige tegelmarkt. ‘We leveren aan prof en particulier’, zegt Hendrickx. ‘Daarnaast hebben we plaatsingsploegen en werken we in onderaanneming.’ Van Houtven realiseert jaarlijks een omzet van 10 miljoen Euro.
 
http://www.vanhoutventegels.be/