Vandaag start de sperperiode. Tijdens die weken voorafgaand aan de solden is het verboden om prijsverminderingen aan te kondigen voor schoenen, kleding en lederwaren. Wat echter niet wil zeggen dat handelaars geen kortingen kunnen of mogen geven...

Tal van uitzonderingen

De wintersolden starten al op zaterdag 2 januari 2016 (in plaats van, zoals gebruikelijk, op 3 januari) om te eindigen op zaterdag 31 januari. Zoals de wet het voorschrijft, gaat één maand tevoren - dat is dus vanaf morgen, 2 december - het "verbod op het aankondigen van prijsverminderingen, onder welke vorm dan ook" in, zo laat ondernemersorganisatie Unizo weten.

Dat wil echter niet zeggen dat handelaars geen korting mogen geven: "Wil u aan de kassa een korting toekennen tijdens de sperperiode, dan mag dat. Zolang u er maar geen reclame voor maakt."

Daarnaast zijn ook gezamenlijke aanbiedingen of koppelverkoop - in de zin van "2 kopen, 3e gratis" of "2 stuks kopen, 20% korting" - perfect toegestaan.

Eigenlijk is er zelfs een uitzondering op dat fameuze verbod om prijsverminderingen aan te kondigen: "Het verbod geldt niet tijdens braderieën, kerstmarkten of andere commerciële manifestaties die tijdens de sperperiode worden georganiseerd."

Al legt de wetgever wel enkele voorwaarden op: zo mogen die events hooguit vier dagen duren en moeten ze worden georganiseerd door of met medewerking van handelaarsverenigingen. Altijd goed om te weten...