In de zomer gooien we onze ramen open, maar tijdens koude winterdagen sluiten we alles zo goed mogelijk af. Jammer genoeg blijft ook de ongezonde lucht dan binnen. Via de website www.ventilerenkanjeleren.be sensibiliseert de provincie Antwerpen iedereen om te ventileren, want verse lucht is noodzakelijk voor de gezondheid van de bewoner én van de woning.

Op de website staat handige informatie over ventileren en vind je eenvoudige tips om te verluchten.
Tijdens deze koude winterdagen brengen we meer uren thuis door dan buiten. We sluiten ook alles goed af: kieren, roosters, tochtgaten... Toch is het belangrijk om ook in de winter voldoende te ventileren.

Hierdoor kan ongezonde lucht naar buiten en gezonde lucht naar binnen.

Verse lucht in huis

Als je je huis ventileert, wordt de lucht voortdurend ververst. Zo voorkom je dat vocht en giftige stoffen zich in huis opstapelen. Die kunnen aan de basis liggen van schimmel, condensatie op de ramen, onaangename geurtjes, hoesten, allergieën... Door te ventileren voorkom je dat soort problemen en bespaar je op dokters- én woonkosten.

Een ventilatiesysteem brengt verse lucht naar binnen via droge ruimtes (woonkamer, slaapkamer, bureau) naar de natte ruimtes (keuken, toilet, badkamer). De vochtige, vervuilde lucht uit de natte kamers wordt naar buiten afgevoerd. Heb je geen ventilatiesysteem, kijk dan of je eentje kunt installeren.

Verlucht intussen zo goed mogelijk. Je kunt het energieverlies beperken door te verluchten als je in beweging bent of als de verwarming lager staat.

Hier alvast enkele tips om te verluchten.

1. Zet zoveel mogelijk ramen op een kier en zet binnendeuren open.

2. Laat frisse lucht doorstromen: dicht deurspleten niet en houd verluchtingsroosters open.

3. Slaap 's nachts zoveel mogelijk met het raam open of op een kier.

4. Zet ramen tegenover elkaar open.

5. Verlucht grondig bij activiteiten waarbij vocht en toxische stoffen vrijkomen Bv. na het douchen of baden, tijdens en na het koken zonder goede dampkap, bij het drogen van was in huis, tijdens het klussen, poetsen of knutselen, als er veel mensen aanwezig zijn, ...

6. Koude dagen: zet de verwarming lager tijdens het verluchten om warmteverlies te beperken en doe een extra kledingstuk aan.

7. Als je aan een drukke weg woont, verlucht je je huis best buiten de spitsuren. Zet de ramen open die niet uitkijken op de weg.

Uiteraard moet je oppassen voor inbraakgevaar. En bij regenweer houdt je best een oogje in het zeil, zodat het niet binnen regent.

Ventileren kan je leren!

De provincie Antwerpen liet de website www.ventilerenkanjeleren.be ontwikkelen. Hier kun je nagaan welk ventilatiesysteem je in huis hebt en hoe je kunt verluchten zonder systeem.