Het voorstel om een verbod op onverdoofd slachten in te voeren, is weggestemd in de bevoegde commissie van het Vlaams Parlement. Meerderheidspartijen N-VA, CD&V en Open VLD willen eerst het resultaat van de lopende bemiddelingsopdracht van Piet Vanthemsche afwachten. Voor N-VA moet er tegen de zomer van 2017 wel een "definitieve regeling" zijn met een totaalverbod als "enig aanvaardbare doel".

Indieners Hermes Sanctorum (onafhankelijk) en Chris Janssens (Vlaams Belang) reageerden ontgoocheld, net zoals dierenrechtenorganisatie Gaia.

Er komt dus voorlopig geen verbod op het onverdoofd slachten van dieren. Het voorstel van gewezen Groen-parlementslid Hermes Sanctorum werd weggestemd door meerderheidspartijen N-VA, CD&V en Open VLD. Een gelijkaardig voorstel van Vlaams Belang-parlementslid Chris Janssens werd om technische redenen uiteindelijk niet ter stemming voorgelegd.

Meerderheidspartijen N-VA, CD&V en Open VLd stemden tegen omdat ze de lopende bemiddelingsopdracht van Piet Vanthemsche niet in gevaar willen brengen. Vanthemsche werd door minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) aangesteld na een kritisch advies van de Raad van State. In dat advies zei de Raad van State dat een totaalverbod op onverdoofd slachten een inbreuk vormt op de godsdienstvrijheid en drong het rechtscollege aan op een bemiddeling met de verschillende betrokken geloofsgemeenschappen. (belga)