In "De zevende dag" hebben Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) en N-VA-voorzitter Bart De Wever een hard debat gevoerd. De uitspraken van Jan Jambon (N-VA), die gisteren werden teruggetrokken of ontkend, beheersten een deel van het gesprek. De Wever verwijt Peeters een campagne "van het laagste niveau dat ik ooit heb gezien".

Elk van de uitdagers mocht een thema kiezen en aan de ander voorleggen. De Wever had actieve migratie als thema gekozen, maar stond dat meteen af. Hij diepte uit zijn binnenzak een affiche op die CD&V gisteren verspreidde. "Dan gaat dat af van uw tijd", zegt presentator Ivan De Vadder, maar De Wever antwoordt dat hij dat niet erg vindt.

In de affiche die De Wever bovenhaalt, verwijst CD&V naar de uitspraken die Jan Jambon in Het Nieuwsblad zou hebben gedaan. "Moet ik eerst mijn huis verkopen als ik zonder werk geraak?", vraagt een vrouw zich af. Jambon heeft die uitspraken gisteren ook ontkend, en verontschuldigingen aangeboden.

"Staat u hierachter?", vraagt Bart De Wever aan Kris Peeters. "Ik vind dit beneden alle peil. Dit is een Amerikaanse campagne, dit is van het laagste niveau dat ik ooit heb gezien." De Wever wijst er ook op dat vijftigplussers in de voorstellen van de N-VA hun werkloosheidsuitkering niet zouden verliezen.

Peeters zegt dat hij akte neemt van de verontschuldigingen van Jambon, "maar we voeren campagne met het materiaal dat ons bereikt". Dan wil hij het debat brengen naar de voorstellen van de N-VA over de beperking van de werkloosheidsuitkering in de tijd. "Mensen hun werkloosheidsuitkering afnemen, dat is zeer asociaal. Zo duw je mensen naar het OCMW, terwijl het voor ons de bedoeling moet zijn om mensen aan het werk te helpen."

Peeters verwijst naar Antwerpen, de stad waar De Wever burgemeester is. "In uw stad zijn er 36.000 werklozen, 16,4 procent."

"Stop met die bangmakerij rond ons programma", reageert De Wever. "In de hele wereld is de werkloosheidsuitkering beperkt in de tijd. Maar bij ons zou dat dan asociaal zijn?" Peeters reageert: "Als iedereen in de Schelde springt, raad ik u aan om niet te volgen."

De Wever zegt dat mensen die gewerkt hebben en hun baan verliezen, in het programma van de N-VA in het eerste jaar recht hebben op een uitkering die hoger ligt dan nu. In het tweede jaar kom je op een forfaitaire uitkering, vergelijkbaar met nu, "en word je intensief geactiveerd. Maar daarna verlies je je uitkering. Als je dan aan het OCMW belandt, dan is het voor ons de bedoeling dat je een leefloon krijgt dat hoger ligt dan nu. Maar dan moet je wel bereid zijn om gemeenschapsdienst te doen." (vrt)  Foto archief Nnieuws.