Op zaterdag 18 april krijgen minstens 8.460 kinderen wereldwijd om 11 uur een schone wasbare luier aan. Om opnieuw het Guinness Book of Records te halen, organiseren fans van wasbare luiers op honderden evenementen in de hele wereld, lokale edities van de Great Cloth Diaper Change.

Dit initiatief vestigt de aandacht op de wasbare luier als goedkoop, gemakkelijk en milieuvriendelijk alternatief voor de wegwerpluier. In Vlaanderen wordt een record aantal lokale evenementen georganiseerd: op maar liefst elf plaatsen kunnen ouders en kinderen deelnemen aan deze recordpoging.

De Great Cloth Diaper Change (GCDC) werd vijf jaar geleden voor het eerst opgezet door de Amerikaanse Real Diaper Association (RDA), een non-profit organisatie die zich sterk maakt voor het gebruik van wasbare luiers. Met deze wereldrecordpoging brengt de RDA de wasbare luier in alle werelddelen in de media en wordt keer op keer bewezen dat steeds meer ouders kiezen voor de ecologisch en economisch vriendelijke wasbare luiers. Wasbare luiers bieden dan ook heel wat voordelen in vergelijking met wegwerpluiers.

Ze zijn goedkoper, net zo gemakkelijk in gebruik, beter voor de billetjes van de baby en zeker ook beter voor het milieu. Wegwerpluiers veroorzaken een gigantische afvalberg van minstens 1.000 kg per kindje. Daarnaast bevatten ze heel wat niethernieuwbare en giftige grondstoffen. Juist vanwege de milieu impact subsidiëren veel Vlaamse gemeenten het gebruik van wasbare luiers.

De vijfde editie van de Great Cloth Diaper Change vindt plaats op zaterdag 18 april, om klokslag 11 uur. Dit jaar zijn er Belgische evenementen in Antwerpen, Beerse, Brussel, Gent, Hoegaarden, Kortrijk, Leuven, Lommel, Lummen, Mechelen en Overmere. Tot 1 april 2015 kunnen locaties zich nog aanmelden via de website van de Great Cloth Diaper Change.
Vorig jaar erkende Guinness World Records het record met 8.459 kindjes die wasbaar verluierd werden op 188 locaties in 18 landen.

Ook vorig jaar deed Vlaanderen het al heel goed, met evenementen op acht locaties, goed voor 257 kinderen die meetelden in het record. Alleen in de Verenigde Staten en Canada waren er meer lokale evenementen. Om iedereen de kans te geven hun kindje (kleiner dan 1 meter) in een wasbare luier te verschonen op 18 april om 11 uur, steunen de 'wereldrecord poging locaties' ook kleine initiatieven.

Geïnteresseerden die niet in de buurt van één van de 11 onderstaande locaties wonen, kunnen via een speciaal daarvoor opgerichte Facebook pagina contact leggen om ook hun bijdrage mee te laten tellen met de onofficiële telling. De recordpoging zelf vindt stipt om 11 uur plaats, maar deelnemers kunnen best met hun locatie naar keuze afstemmen wanneer het evenement begint. Op de meeste plaatsen worden de deuren al om 10:00 uur of 10:30 uur geopend.