Foodtruckfestivals zijn een ware hype. Alle grote steden in de wereld hebben er al één, en in ons land hebben Antwerpen, Gent en Brussel met onder andere Barrio Cantina de toon gezet. Op 5 september heeft Turnhout de Kempense primeur: dan toveren tientallen mobiele keukentjes het Warandepark om tot een sfeervol openluchtrestaurant. LEKKER!

Organisator Joeri Vangeel (29) is met de organisatie van het Lekker-festival niet aan zijn proefstuk toe. De sympathieke Gelenaar organiseert al sinds zijn vijftiende evenementen. "Ik herinner me mijn allereerste fuif nog. Ik was nog geen 16, dus ik had voor alles de handtekening van mijn ouders nodig. De fuif was een overdonderend succes: ramen en deuren moesten open om de massa meer ruimte te geven." (lacht)

Eerste foodtruckfestival in de Kempen
Voor het gratis LEKKER Food Truck Festival haalde hij de mosterd in Nederland. "Daar zijn dergelijke festivals al langer een hype. Bij ons merk je momenteel dat de grote steden het voortouw nemen: Antwerpen, Brussel en Gent hebben al hun eigen streetfoodfestivals. Maar in de Kempen bleef het tot voor kort muisstil, en daar wilde ik wat aan doen."

Het LEKKER Food Truck Festival belooft naast een bijzonder smakelijke ervaring ook een fijne dag uit te worden voor het hele gezin. "Naast de lekkerste hapjes en drankjes voorzien we live-muziek van bands en straatartiesten, een variëteit aan theater en talloze andere sfeervolle manieren om je te ontspannen: gezellige zithoeken, leuke kinderanimatie, enzovoort... Er zal zelfs een massagemobiel zijn en een barbier," verklapt de organisator. "LEKKER wordt meer dan een culinair festival. Een vintage volksfeest met voor elk wat wils, dàt mag je verwachten."

Een waaier van wereldse gerechten
Zoet of hartig, vis of vlees, oosters of westers, wok of BBQ: voor de gastronomische ontdekkingen op LEKKER moeten tientallen retro-foodtrucks zorgen. Eén van hen is de populaire fingerfoodtruck van Kempenaars Maty Van Geirt en Veronique Valkiers, die in Kasterlee ook broodjeszaak Broodjes en Co uitbaten.

"Vier jaar geleden kochten we in Duitsland een 25 jaar oude postwagen, en die hebben we omgebouwd tot een authentieke mobiele keuken met onder andere panini, BBQ, teppanyaki en grill. Het was een instant succes," vertelt Van Geirt.

"En ik verwacht van het LEKKER-festival hetzelfde. Daarom wilde ik er met de fingerfoodtruck per se bij zijn. Wat we precies zullen serveren, daar ben ik nog niet zeker van, maar het zal sowieso lekker zijn." (lacht)

Het LEKKER Food Truck Festival vindt plaats op vrijdag 4 en zaterdag 5 september. Meer info over het festival vind je op www.lekkerfestival.be.