Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Vlaams regeerakkoord rond : ministerposten verdeeld

N-VA, CD&V  en Open VLD hebben een Vlaams regeerakkoord klaar. De partijen zijn het ook al eens wat de verdeling van de bevoegdheden betreft. Vooral bij CD&V staat de verdeling van de posten zo goed als vast. De 3 partijvoorzitters gaven dinsdagnamiddag tijdens een persconferentie aan tevreden te zijn over de inhoud van het akkoord. Over het inhoudelijke luik volgt morgen een 2e persmoment.

Naar alle waarschijnlijkheid krijgt N-VA vier Vlaamse ministerposten, CD&V drie en Open VLD twee. Dit is de mogelijke invulling van de ministerposten in de nieuwe Vlaamse regering:

N-VA

  • Minister-president: Geert Bourgeois
  • Binnenlands bestuur
  • Mobiliteit & openbare werken
  • Werkgelegenheid

CD&V

  • Welzijn: Jo Vandeurzen
  • Onderwijs: Hilde Crevits
  • Leefmilieu en ruimtelijke ordening: Joke Schauvlieghe

Open VLD

  • Financiën
  • Cultuur en media. 
  •  

Als grootste partij mag de N-VA de meeste ministers leveren. Volgens politiek journalist van VRT Marc Van de Looverbosch wordt Geert Bourgeois zo goed als zeker de nieuwe Vlaamse minister-president. In de ontslagnemende Vlaamse regering was hij minister van Binnenlands Bestuur en viceminister-president.

Ook Vlaams Parlementsleden Liesbeth Homans en Ben Weyts zouden minister worden. Voor de vierde ministerpost gaat het naar verluidt tussen Philippe Muyters en Elke Sleurs. Muyters was in de ontslagnemende Vlaamse regering minister van Begroting en Sport. Sleurs is Vlaams Parlementslid. Huidig voorzitter van het Vlaams Parlement Jan Peumans zou op post blijven.

CD&V mag drie ministers leveren. Hilde Crevits wordt zo goed als zeker minister van Onderwijs. In de ontslagnemende Vlaamse regering was zij nog minister van Mobiliteit. Jo Vandeurzen blijft op post als minister van Welzijn. Joke Schauvliege verhuist van het departement Cultuur en Leefmilieu naar dat van Milieu en Ruimtelijke Ordening.

Voor Open VLD zijn ten slotte twee ministerposten weggelegd. Hier valt de naam van Patrick Dewael. Ook Ann Brusseel wordt mogelijk minister. Zij is dan tegelijk de Brusselaar "van dienst".

N-VA, CD&V en Open Vld zouden samen een meerderheid van 89 op 124 zetels halen. In het Vlaams Parlement blijven dan amper 35 parlementsleden over om oppositie te voeren.

Na de toetredingscongressen bij de drie partijen donderdagavond, volgt vrijdag meteen de regeerverklaring in het Vlaams Parlement. Op maandag volgt dan het debat in het Vlaamse halfrond, waar de kersverse meerderheid liefst 88 van de 124 zetels bezet. Die voorlopige planning valt dinsdag te horen bij N-VA en CD&V.

Informateur

Federaal lijkt de weg open voor een zogenaamde Zweedse coalitie met N-VA, CD&V, Open Vld en MR. De Franstalige liberalen zouden zo een regering op de been brengen met een stevige minderheid aan Franstalige kant. Bovendien zou geen enkele partij zowel in de federale als de Waalse regering zetelen.

Informateur Charles Michel (MR) wordt dinsdagnamiddag op het paleis verwacht voor een nieuw voortgangsrapport. Of het meteen ook het einde betekent van zijn opdracht, valt af te wachten. Er valt niet uit te sluiten dat hij aan zet blijft, al dan niet samen met een Vlaamse partner. CD&V-voorzitter Wouter Beke bijvoorbeeld. Dat zou de MR helpen wapenen tegen de verwachte kritiek vanuit de andere Franstalige partijen. (vrt/gt)

Deel dit artikel