Het Vlaamse POSIOS – marktleider in de Benelux voor cloud-gebaseerde mobiele kassasystemen – wordt een hoeksteen van het Canadese Lightspeed, een belangrijke aanbieder van point-of-sale (POS)-oplossingen. Het POSIOS-team gaat deel uitmaken van Lightspeed en wordt het wereldwijde hoofdkwartier voor de horeca-activiteiten van Lightspeed. Dankzij deze overeenkomst kan de wereldwijde verkoop van de Lightspeed Restaurant-oplossing worden versneld.

POSIOS werd opgericht in 2012 door Zhong Xu en Jan Hollez – in de schoot van het ondernemerschapsprogramma vaniMinds. Het ontwikkelde een flexibel, mobiel kassasysteem dat horeca-uitbaters (gaande van pop-up bars tot restaurantketens) toelaat hun klanten nog beter te bedienen en hun zaak perfect te beheren. Op amper twee jaar tijd groeide POSIOS uit tot marktleider in de Benelux, en tot een belangrijke internationale speler – met meer dan 700 klanten in 38 landen.

POSIOS wordt wereldwijd hoofdkwartier van Lightspeed Restaurant

“Lightspeed en POSIOS hebben perfect complementaire doelstellingen: wij ontwikkelen nieuwe technologieën voor zelfstandige ondernemers,” vertelt Zhong Xu, oprichter van POSIOS. “Met meer dan 20,000 winkeliers als klant, staat Lightspeed vooral erg sterk in Noord-Amerika. POSIOS heeft dan weer een groot Europees klantenbestand in de horeca. Door samen te werken, kunnen we allebei onze grenzen verleggen – zowel geografisch als qua productportfolio.”

“We bereiden ons nu al voor op een sterke expansie van ons kantoor in Gent, met een duidelijke groei van het aantal werknemers,” zegt Xu. “Niet alleen wordt ons development-team uitgebreid – de POSIOS-expertise blijft in Vlaanderen – maar  daarnaast worden er ook nieuwe support en sales-functies gecreëerd.”

“Uiteraard zijn we als iMinds erg trots op wat het POSIOS-team de voorbije jaren gerealiseerd heeft; ze hebben eerst een aantal stadia van ons ondernemerschapsprogramma doorlopen, en amper twee jaar later volgt nu de grote, internationale doorbraak,” zegt Wim De Waele, CEO van iMinds, het Vlaamse digitale onderzoekscentrum. “Dit bewijst nog maar eens dat investeren in digitale innovatie zijn vruchten afwerpt: niet alleen zal Vlaamse spitstechnologie binnenkort in horecazaken over de hele wereld draaien, bovendien heeft dit soort deals duidelijk een positieve invloed op de werkgelegenheid in Vlaanderen.”

“We hebben POSIOS twee jaar geleden opgericht met internationale ambities,” gaat Xu verder. “Wij zijn het mooiste bewijs dat je met een goed idee en volharding erg veel kan bereiken – zelfs als geld en middelen initieel beperkt zijn.”   

Over de Lightspeed Restaurant-oplossing:

Lightspeed Restaurant helpt restauranthouders hun klanten beter te bedienen en hun onderneming efficiënter te beheren. Of het nu gaat om restaurants, bars, nachtclubs of cafés, ondernemers kunnen gebruik maken van de eenvoudige interface en geïntegreerde diensten zoals het doorgeven van bestellingen, een ticketsysteem voor de keuken en een mobiele kassa. De oplossing bevat ook geïntegreerde back office management tools zoals dagelijkse rapportering, personeelsplanning en de verwerking van betalingen. Lightspeed restaurant voldoet aan de nieuwste regelgeving voor de horeca.

Over Lightspeed POS 

Lightspeed biedt detailhandelaars en restaurateurs de eenvoudigste manier om hun bedrijf op te bouwen, te beheren en te laten groeien en creëert voor hen terzelfdertijd ook een betere klantenervaring.  Meer dan 21 000 bedrijven, die jaarlijks meer dan 8,2 miljard dollar aan transacties verwerken, gebruiken Lightspeeds mobiele POS en handelsplatform om hun inventaris, de voorkeuren van de klant, hun verkoop en hun bedrijfsanalytische gegevens te beheren, waardoor ze op één plaats een compleet beeld krijgen van heel hun bedrijf.   Lightspeed, dat in 2005 werd opgericht en kantoren heeft in Canada, de VS en Europa, wordt gesteund door Accel Partners en Inovia Capital.   Bezoek ons op www.lightspeedpos.com .

Over iMinds:

iMinds, het Vlaamse digitale onderzoekscentrum, bundelt de krachten van haar 850+ onderzoekers aan vijf Vlaamse universiteiten voor strategisch en toegepast onderzoek in domeinen zoals ICT, Media en Health. Samen met haar onderzoekspartners (bedrijven, overheden en non-profitorganisaties) vertaalt iMinds digitale knowhow in concrete producten en diensten. Daarnaast begeleidt iMinds onderzoekers, jonge ondernemers en start-ups bij het succesvol naar de markt brengen van hun idee. Meer informatie: www.iminds.be (Twitter: @iMinds)