In Oekraïne is de trein met lichamen van slachtoffers van vlucht MH17 vertrokken uit het rampgebied. De trein rijdt naar Charkov, van waaruit de lichamen naar Nederland worden gevlogen. Alle geborgen lichamen werden de afgelopen dagen koelwagons geladen. De trein stond sinds afgelopen weekend in het station van Torez, op 15 kilometer van de rampplek. Op beelden is te zien dat er bagage is achtergebleven op het perron.

Eerder op de dag hebben de rebellen toegelaten dat enkele Nederlandse onderzoekers de treinwagons konden bekijken en verzegelen. Ze hebben er ook enkele minuten stilte gehouden voor de slachtoffers.

De trein is nu onderweg naar Kharkiv (Charkov). Die stad ligt ook in het oosten van Oekraïne, maar is in handen van de regering. Van daaruit zullen de lichamen wellicht snel worden overgevlogen naar Nederland. Gisteren is internationaal afgesproken dat Nederland de leiding krijgt van het identificatieteam.

Volgens ontslagnemend minister van Justitie Annemie Turtelboom zal een Belgisch team zeker meehelpen met de identificatie van de zes Belgische slachtoffers.

Zwarte dozen spoedig overhandigd?

Tegelijk zeggen de rebellen dat ze de zwarte dozen met vluchtgegevens in handen hebben. Ze zouden die willen overdragen aan de Maleisische overheid. Dat zou vrij snel kunnen gebeuren, want de vrees bestaat dat er met de zwarte dozen geknoeid wordt.

Intussen heeft de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties vanavond een resolutie aangenomen waarin geëist wordt dat de onderzoeker onmiddellijk toegang krijgen tot het terrein van de ramp. Opvallend is dat ook Rusland de resolutie heeft goedgekeurd. Tot nu toe lieten de pro-Russische rebellen in de regio weinig onderzoekers toe. (nos/vrt)