Een Maleisisch vliegtuig met 295 inzittenden is neergestort in Oekraïne, vlakbij de grens met Rusland. Volgens persagentschap Interfax is het neergeschoten.  Volgens de eerste berichten zou de Boeing 777 met 280 passagiers en 15 bemanningsleden op weg geweest zijn van Amsterdam naar Kuala Lumpur.
 
Interfax zegt dat het neergeschoten zou zijn op een hoogte van 10 kilometer door een grond-luchtraket. Het zou gecrasht zijn ten noorden van Torez, in de regio van Donetsk.

Ook een lid van het Oekraïense ministerie van Binnenlandse Zaken liet op Facebook al weten dat het toestel neergeschoten werd. Persagentschap Reuters maakte al melding van een neergestort toestel, maar kon geen bevestiging krijgen van het feit dat het neergeschoten was.

Wat wel vaststaat, is dat het vliegtuig, met vluchtnummer MH017, om 12.30 uur vertrok vanuit Amsterdam richting Kuala Lumpur. 

De Maleisische luchtvaartmaatschappij heeft ondertussen al bevestigd dat het contact verloren is met vlucht MH17, die zich nu ongeveer boven Oekraïne zou moeten bevinden. Aangezien dat vliegtuig uit Amsterdam vertrokken is, is het uiteraard mogelijk dat er zich verschillende Nederlanders aan boord bevonden, al is het nog veel te vroeg om daarover uitsluitsel te krijgen.

Neergeschoten

In een afgetapt telefoongesprek zouden Russische separatisten toegeven dat ze het passagiersvliegtuig per ongeluk hebben neergeschoten.

Aan boord van de gecrashte Malaysia Airlines-vlucht waren 154 Nederlanders. Dat heeft Huib Gorter van Malaysia Airlines Europa gezegd op een persconferentie op Schiphol.

Verder waren er volgens Gorter 27 Australiërs, 23 Maleisiërs, 11 Indonesiërs, 6 Britten, 4 Duitsers, 4 Belgen, 3 Filipijnen en een Canadees aan boord.

In totaal had het toestel 283 passagiers aan boord en 15 bemanningsleden. Van 47 mensen zijn de namen wel bekend, maar is de nationaliteit nog niet vastgesteld.

Van 47 passagiers is de nationaliteit nog niet bekend. Ook waren er 15 crewleden aan boord.

Eurocontrol sluit luchtruim boven Oost-Oekraïne

Het luchtruim boven het oosten van Oekraïne is tot nader order gesloten. Dat heeft de luchtverkeersleiding Eurocontrol gemeld. Alle vluchtplannen die door het gebied lopen worden afgewezen. Eerder hadden verschillende luchtvaartmaatschappijen al besloten om het luchtruim boven de regio te mijden, nadat vlucht MH17 er neerstortte.

De Europese luchtverkeersleiding Eurocontrol liet eerder wel verstaan "dat het vliegtuig van Malaysia Airlines mocht vliegen waar het vloog", voor het neerstortte.

Verscheidene luchtvaartmaatschappijen hadden meteen na de ramp al de beslissing genomen om de woelige regio in het oosten van Oekraïne te mijden. Onder meer Air France, Lufthansa, KLM, Turkish Airlines en het Russische Aeroflot namen de maatregel.

"De Belgische maatschappij Brussels Airlines heeft geen vluchten boven Oekraïne", zegt woordvoerder Geert Sciot. "De vlucht naar Moskou gaat noordelijker, over Wit-Rusland. Voornamelijk vluchten richting Azië gaan over Oekraïne." (nos)