Het boek ‘KFC Herenthout – Honderd jaar voetbal in het stoetersdorp’ is klaar. Op vrijdag 25 november wordt het om 19 uur officieel voorgesteld in de kantine aan de Cardijnlaan. Voor de 161 KFCH-adepten die het boek op voorhand hebben besteld is dit tevens het moment waarop zij hun exemplaar kunnen afhalen.

In november 2015 vroeg het feestcomité aan Jef Aerts of hij een boek wou schrijven over de honderdjarige geschiedenis van KFC Herenthout. Jef is nog steeds actief bij de veteranen en speelde tussen 1981 en 1997 250 wedstrijden in het eerste elftal van de roodgroenen.

Voetbalboek

“Eigenlijk was ik al een poosje bezig – zij het op mijn dooie gemak – aan een boek over de vele concerten die destijds plaatsvonden in zaal Lux. Ik heb dat project één jaar aan de kant geschoven om het voetbalboek te schrijven. Al wist ik bij het begin absoluut niet waar ik aan begon.

Die geschiedenis lag immers nergens voor het oprapen. Ik heb ze met horten en stoten bij elkaar gesprokkeld aan de hand van oude clubdocumenten, plakboeken van en gesprekken met oud-spelers en bestuursleden, mijn persoonlijke archief en dat van enkele sympathisanten.”

Kapstokken

“Van bij het begin stond het vast dat ik de hoogte- en dieptepunten als ‘kapstokken’ zou gebruiken. Jaren waarin de club promoveert naar een hogere of daalt naar een lagere reeks worden extra belicht. Daarnaast zijn er thematische hoofdstukjes over de link met carnaval, de beladen derby met de buren uit Bouwel, de verhuizing van ’t Nieuw Dorp naar de Cardijnlaan en nu naar ’t Kapelleke, bekende en/of beruchte terreinverzorgers…

Gaat het voor het overgrote deel over de eerste ploeg, dan komen ook de jeugd, de dames en de veteranen in kortere bijdragen aan bod.” De auteur focust niet louter op de sportieve prestaties, hij heeft ook oog voor de ‘petite histoire’, anekdotes die vaak grappig zijn.

Rood en groen

“Uiteindelijk zat ik met de vraag in welke volgorde ik de hoofdstukken zou rangschikken. De pieken en dalen staan uiteraard in chronologische volgorde maar de themastukjes lopen vaak over de decenniagrenzen heen. Uiteindelijk koos ik ervoor om met twee kleuren te werken in de titels: groen is de gewone chronologie, rood is thematisch. Overigens heb ik het boek allesbehalve in chronologische volgorde neergepend. Zat ik vandaag in de jaren zestig, dan was dat daags nadien in de Eerste Wereldoorlog en later die dag ook nog eens in de nillies.”

Afhaalmoment en bijbestellen

-Het boek telt 168 bladzijden. Het leesvoer wordt voortdurend opgesmukt met foto’s en illustraties.

Praktisch: de officiële voorstelling op 25 november geldt ook als afhaalmoment voor de mensen die al op voorhand betaalden.

Wie nog geen exemplaar bestelde, is die avond welkom in de kantine. Je kan het boek ter plaatse kopen voor 23 euro - alle info: Jef Aerts,014 50 21 53 jef_aerts@belgacom.net