De voorbije dagen wordt het Vogelopvangcentrum (VOC) in Herenthout overstelpt door mensen die zieke merels binnenbrengen. De vogels zijn besmet het Afrikaans usutuvirus. Dinsdag was er een mevrouw uit Antwerpen die een dode merel in het opvangcentrum in Herenthout binnenbracht.

De vogels worden doorgestuurd voor autopsie naar een onderzoekscentrum waar de doodsoorzaak opgespoord wordt. Dat gebeurt in de faculteit Diergeneeskunde van de UGent in Merelbeke.

Zieke vogels

Door het te natte voorjaar waren er al heel wat zieke vogels binnengebracht. Op dit moment zijn er bij het Vogelopvangcentrum al 2.470 zieke en dode vogels binnengebracht. Dat zijn er al 400 meer dan vorig jaar.

De eerste vogels werden half augustus binnengebracht. In het onderzoekscenturm luidde het verdict het usutuvirus. Dat virus is genaamd naar een rivier in Zuid-Afrika. Het virus werd mogelijk door overtrekkende zwaluwen van Zuid-Afrika tot in Europa gebracht en wordt overgebracht door steekmuggen.

Het virus is ongevaarlijk voor de mens. Natuur en Bos neemt nu actie rond de zieke merels. Ze komen de dode vogels ophalen in het VOC en ze worden nu verder onderzocht in het Centrum voor diergeneeskunde en agrochemie in Ukkel.

Mieke De Wit van het Vogelopvangcentrum vraagt dat mensen de dode vogels blijven binnenbrengen. Zo kan de epidemie in kaart gebracht worden.