Werkgeversorganisatie Voka heeft op zijn jaarlijkse rentreevergadering voor het nieuwe politieke jaar de meerwaardebelasting afgeschoten. "Het signaal dat wij opvangen van de formatietafel is verbijsterend. Wij kunnen ons niet voorstellen dat men zoiets overweegt", klonk het vernietigend in de toespraak van voorzitter Michel Delbaere (foto-Voka).

De werkgeversfederatie wijst erop dat bedrijven de basis van de welvaart zijn, en door het invoeren van een meerwaardebelasting vreest men dat dit bedrijven zal wegjagen uit ons land. "Men geeft het signaal dat men beter zijn ambities, zijn dromen elders gaat realiseren", aldus Delbaere. "Dit zal ons industrieel weefsel, vooral van familiale ondernemingen, zwaar aantasten."

Volgens Voka is de opbrengst van deze belasting ook lager dan de additionele welvaart gecreëerd door ondernemers. "Laat de welvaart voorrang hebben op de ideologie", luidde de oproep naar de CD&V, die volgens enkele media de idee van een meerwaardebelasting op tafel heeft gelegd.

Dat het zou gaan om een linkse trofee bestrijdt Voka. "De meerwaardebelasting treft iedereen: ook mensen die in hun pensioensparen aandelen aanhouden."

Voka hamerde dinsdag ook opnieuw op de noodzaak van een competitiviteitsschok voor onze bedrijven. "De formatiegesprekken lijken in dit verband goed te vorderen. Voor de ene zal het altijd te weinig zijn, voor de anderen altijd te veel. Wat belangrijk is, is dat die lastenverlaging er snel komt, dat het duidelijk is, en dat het zeker is."

Tot slot suggereert Voka de federale onderhandelaars om meer nog dan een begroting voor vijf jaar op te stellen, de principes voor vijf jaar vast te leggen. "Laat ons starten met een kader. Men kan geen fiscale shift holderdebolder invoeren."

Tegenover de sociale partners steekt de werkgeversorganisatie de hand uit om een pact af te sluiten. "We moeten de structuren die dateren van 1944 durven te actualiseren. Samen met elkaar, gaan we veel verder dan tegen elkaar." (voka)