Voka wil dat er zo snel mogelijk een Vlaamse en  federale regering komt om grote hervormingen door te voeren. Dat zegt  de ondernemersorganisatie naar aanleiding van de Vlaamse feestdag. De Vlaamse regering moet "snel en genoeg saneren" om zo snel mogelijk  een begrotingsevenwicht te bereiken.

 

Voka wil dat Vlaanderen zowel de huidige bevoegdheden zoals onderwijs en  welzijn als de overgedragen bevoegdheden zoals kinderbijslag,  ouderenzorg en doelgroepenbeleid hervormt. Want de nieuwe bevoegdheden  zijn toch geregionaliseerd om er iets anders mee te doen en niet om  gewoon het federale beleid verder te zetten. Het is belangrijk dat de Vlaamse regering snel en genoeg saneert om zo snel mogelijk een begrotingsevenwicht te bereiken. Dit kan volledig door de onhoudbare uitgavenstijgingen af te remmen, maar daarvoor moet men dan wel het huidig beleid durven hervormen. Centrumrechts moet immers Vlaams het verschil maken, als zij ook federaal geloofwaardig wil zijn.
 
Nog 82 dagen om 5 tot 6 miljard te saneren
 
Maar ook federaal zijn dringend ingrepen nodig om de begroting op  koers te houden. Dit jaar valt er federaal nog minstens  1,3 miljard euro te saneren door het onverwacht groter tekort. En  voor 1 oktober moet het begrotingsplan voor 2015 bij de Europese Commissie liggen en daarin moeten we 5 à 6 miljard federaal saneren. Dat zijn nog maar 82 dagen te gaan en we staan nog nergens. Die ingrepen zijn niet alleen noodzakelijk om onze Europese engagementen te respecteren, maar ook omdat dit nodig is om de welvaartstaat veilig te stellen en de competitiviteit op te krikken.
 
Dat kan enkel door het verschil in loonlast tussen binnen- en buitenland weg te werken, te besparen en de sociale zekerheid te hervormen. De nodige hervormingen daarvoor in pensioenen, gezondheidszorg en werkloosheid kunnen enkel via een volwaardige federale regering. Een regering in lopende zaken kan dat niet realiseren, want die is daar politiek niet meer voor gelegitimeerd. De huidige tripartite kan dus niet ‘en stoemelings’ voortdoen.
 
Voor staatsmanschap, tegen veto’s en exclusieven
 
De partijen moeten dan ook ophouden met veto's en exclusieven, zowel langs Franstalige als langs Vlaamse kant. Het is tijd voor staatsmanschap en het opnemen van  verantwoordelijkheid, ook bij minder  evidente coalities. Wat de samenstelling van de coalitie ook is, ze zal moeten hervormen. Als dit niet snel gebeurt, zal België snel afglijden naar onbestuurbaarheid en komen de communautaire discussies weer naar boven. Dit moeten we vermijden, want wat ons land nodig heeft, is een sociaal-economische push vooruit. (Voka, foto archief Nnieuws)