De 10 banken die volksleningen aanbieden hebben er in 2 maanden tijd 788 miljoen euro mee opgehaald. Ruim de helft van het bedrag werd opgehaald door Belfius. De volkslening geeft spaarders de mogelijkheid om tegen een verlaagde roerende voorheffing te investeren in sociale projecten zoals scholen, ziekenhuizen of culturele centra.

In de plaats van de klassieke 25 procent roerende voorheffing moet de belegger maar 15 procent betalen op de bruto rente. Er is wel een looptijd van minstens 5 jaar verbonden aan het spaarproduct. Voor die termijn bedraagt de rente op de volkslening zo'n 1,5 procent, een stukje hoger dan de opbrengst van een klassieke spaarrekening.

De volkslening werd op 1 januari door de federale regering gelanceerd. Het gaat om een lening in de vorm van kasbons of termijnrekeningen.

Ondanks het lage monetaire renteklimaat weet de volkslening een duidelijk publiek aan te spreken, stelt Febelfin vast op basis van de cijfers. "Het is duidelijk dat de Belgische spaarder in het aanbod van de volkslening een goed alternatief heeft gevonden voor de klassieke spaar- en beleggingsproducten", zegt minister van Financiën Koen Geens (CD&V). "De spaarder weet dat zijn opbrengst groter is en bovendien dat het geld zal gebruikt worden voor kmo's en voor maatschappelijk verantwoorde projecten, zoals ziekenhuizen, rusthuizen, bibliotheken en scholen."

De lening wordt aangeboden door Argenta, Belfius Bank, BNP Paribas Fortis (inclusief Fintro), Bpost Bank, CBC, Crelan, ING, KBC, Record Bank en VDK Spaarbank. (vrt)