Bij Volvo Car Gent is donderdag de één miljoenste XC60 van de band gerold. Het model bestaat al sinds 2008 en is een opvallend groot succes geworden.

Het miljoenste exemplaar, een XC60 D4 in het kleur Classic Blue, is bestemd voor de Zweedse markt. Om de mijlpaal te vieren, voorzag het bedrijf donderdag taart voor alle werknemers.

Van de miljoen gebouwde exemplaren sinds 2008, rolden er 903.800 van de Gentse band. 

'De Volvo XC60 was ook voor Volvo Car Gent een uiterst belangrijk model', verduidelijkt fabrieksmanager Eric Van Landeghem. 'Het werd gelanceerd in het crisisjaar 2008, toen de autoverkoop wereldwijd zwaar leed onder de recessie. Al gauw bleek dat het model een schot in de roos was. De capaciteit werd verhoogd, en in 2012 doorbrak de Volvo XC60 de grens van 100.000 verkochte exemplaren.'

Na de zomervakantie verhuist de productie van de XC60 naar Zweden, maar de Gentse fabriek is ondertussen verzekerd van twee nieuwe modellen op een nieuw platform.

Edwin Van Houdt, directeur Volvo Van Houdt Kempen : 'Binnenkort debuteert Volvo ook in het segment van de compacte premium SUV's wanneer we de Volvo XC40 lanceren', zegt fabrieksmanager Van Landeghem. 'Ik ben ervan overtuigd dat dit een even groot succes wordt als de XC60.'

De XC60 is Volvo's beste verkochte model, met 161.092 wagens vorig jaar. 'De klassieke verkoopcurve van groei, maturiteit en verval is op dit model niet van toepassing. In maart van dit jaar stond de XC60 nog altijd op nummer één met 18.420 verkochte eenheden, bijna tweeduizend meer dan het jaar voordien.' (pbv)