Regionaal Landschap Rivierenland en vzw Baubo gaan dinsdag met vereende krachten 50 meter haag, 85 meter gemengde heg met bloemen en bessen en 250 m2 houtkant aanplanten.

 Deze plantactie op het domein van zorgboerderij ‘Emiliushoeve’ te Bevel is om meerdere redenen uniek.

Het aan te planten materiaal bestaat uitsluitend uit autochtoon plantgoed, gelabeld ‘Plant van Hier’. Dit plantgoed heeft meer overlevingskansen, bevordert de lokale soortenrijkdom, is een streling voor het oog en behoort bovendien tot ons natuurlijk erfgoed.

De deelnemers van de Emiliushoeve  werken zelf mee aan de plantactie. Voor ze met aanplanten beginnen krijgen zij eerst nog een opleiding ‘hagen, heggen en houtkanten aanleggen’ van landschapsanimator Tim Ghysels.

De vzw Baubo zorgt met zulke acties voor een professionele begeleiding van de jongvolwassenen, maar laat hen daarnaast ook actief meewerken op het boerderijleven. Hierdoor leren zij elke dag nieuwe vaardigheden en vergroten ze zo hun kansen.

Sommige deelnemers werken momenteel al een dag per week in het reguliere arbeidscircuit. “Regionaal Landschap Rivierenland is uiterst opgetogen over deze samenwerking omdat deze niet alleen landschappelijk waardevol is, maar ook sociaal een meerwaarde biedt aan alle inwoners van Rivierenland”, getuigt landschapsanimator Tim Ghysels.