Een verse lichting van lekkere Hollandse Nieuwe Haringen en de berichten over de kwaliteit zijn dit jaar beter dan ooit. De nieuwe maatjes smaken bijzonder lekker. Dinsdagavond organiseerde visspecialist Arijs een nocturne voor handelaars en horeca-uitbaters uit de verre regio.  De reacties waren unaniem positief. 

Clement Van der Auwera uit Herselt, zaakvoerder van Gaby's Coffeegarden Aarschot degusteert genietend : 'De nieuwe maatjes overtreffen die van vorig jaar. Een zacht smaak, heerlijke vettigheid, gezond voor jong en oud vol Omega3.  Deze maatjes zijn een aanrader voor ieder gezin en levensgenieters.  Nog een passende witte wijn erbij, en de avond kan niet meer stuk'.

Zaakvoerder Walter Arijs : 'Er is veel plankton in de buik van de haring aanwezig, wat duidt op veel voedsel in zee. En dat betekent een vettere haring tot 30% en dus een zeer goede kwaliteit.
Dit jaar mag er 200 miljoen kilo haring gevangen worden. 30 miljoen kilo daarvan wordt gebruikt voor de zogenaamde nieuwe haring, ook wel Hollandse Nieuwe of maatje genoemd. Dit is een typische malse en gezouten lekkernij.'

Visspecialist Arijs werkt samen met de bekendste leverancier Cees Haasnoot uit Katwijk a/d IJssel. 

De nieuwe maatjes kan je vanaf nu vrijdag (tot 18u) en zaterdag (tot 13u) gratis komen degusteren bij visspecialist Arijs aan de Atealaan 21 in Herentals. 

Zaakvoerder Walter Arijs onderstreept : 'Biologen van de EU-Commissie bepalen wanneer juist de haringen mogen gevangen worden. Nadat de startdatum eerder 1 week moest worden uitgesteld omdat de natuur het liet afweten om de gewenste kwaliteit te behalen, is de haring nu goed vet en lekker mals. Het vele zonlicht van de laatste twee weken heeft gezorgd voor veel voedsel in zee, waardoor de haring goed heeft kunnen gedijen, ze hebben meer dan voldoende vetgehalte.

Dit belooft ook veel goeds voor het mosselseizoen, dat over 4 weken van start gaat.

Onze maatjesharing wordt in de noord-oostelijke regio van de Atlantische Oceaan in Noorse wateren gevangen. Meteen na de vangst worden maatjes op -40° C op het schip ingevroren. Ze worden hier bij ons met de hand gekuist. Zo blijft de typische smaak behouden. Eigenlijk is de Hollandse Nieuwe een stuk folkore geworden. De Noorse vangsten leveren de betere kwaliteit'.

Verwerking van haring tot maatje
'Voor de verwerking van haring tot maatje moet de haring goed vet zijn en op traditionele wijze gekaakt en gepekeld. Het rijpingsproces resulteert in de echte nieuwe haring. Jaarlijks wordt zo'n 25.000 ton (25 miljoen kilo) haring gebruikt voor de verwerking tot maatje. Dat zijn 180 miljoen haringen.

Daarvan worden er 76 miljoen in Nederland gegeten en de Belgen happen jaarlijks 14 miljoen haringen weg. Ook in Duitsland is de nieuwe haring populair. Maar liefst 90 miljoen stuks per jaar vinden hun weg naar onze Oosterburen. 

Jaarlijks wordt er zo'n 25.000 ton (25 miljoen kilo) haring gebruikt voor de verwerking tot maatje. De vangst en verwerking vindt voor het grootste deel in Scandinavië plaats, voornamelijk in het Noorse Egersund en in Denemarken (Skagen), waarbij de ene helft uit Noorwegen komt en de andere helft in Denemarken wordt aangeland en verwerkt', besluit Walter Arijs.