Een nieuwe maand brengt vaak veranderingen met zich mee.   Wie met een elektrische fiets rijdt die meer dan 25 kilometer per uur haalt, moet vanaf 1 oktober een rijbewijs kunnen voorleggen. Dat bevestigt de FOD Mobiliteit. Ook een helm en een nummerplaat zijn dan verplicht.

De regel geldt voor de speed pedelecs, elektrische fietsen met trapondersteuning tot 45 kilometer per uur. De speed pedelecs krijgen een apart statuut toebedeeld binnen de bromfietsen, naast het type A en B. Daarom wordt een rijbewijs dus verplicht. Het gaat echter enkel om een theoretische proef, geen praktische.

Voorts zal ook een valhelm vanaf 1 oktober verplichte kost zijn én een nummerplaat met registratie. Daarnaast zal iemand die met een speed pedelec rijdt een verzekering moeten nemen.

Meer controles bij langdurig zieken

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) laat vanaf 1 oktober meer controles uitvoeren bij langdurig zieken. Daarvoor zal het Rijksinstituut voor Invaliditeit en Ziekteverzekering (RIZIV) een team van artsen inschakelen.

Eind 2015 waren ongeveer 370.000 werknemers langdurig ziek in België. In heel 2015 trok de overheid bijna 5 miljard euro uit aan uitkeringen. Volgens het kabinet-De Block is het doel van de maatregel om personen die kunnen werken zo snel mogelijk weer aan het werk te krijgen, desnoods deeltijds of in een aangepaste functie.

Na een maand krijgen de zieken, met uitzondering van de zware zieken, al een vragenlijst toegestuurd om na te gaan hoe de zieken hun kansen op hervatting inschatten. Daarnaast gaat dus ook een team van artsen aan de slag dat steekproeven moet uitvoeren.
Over de sancties voor wie hardnekkig weigert te werken, is nog geen duidelijkheid.
Uitzendkrachten moeten contract krijgen op dag indiensttreding

Vanaf 1 oktober wordt de 48-urenregeling voor uitzendarbeid geschrapt. Daardoor moet elke arbeidsovereenkomst voor interimarbeid voortaan schriftelijk worden vastgesteld ten laatste op het moment waarop de uitzendkracht in dienst treedt. De wettekst verscheen op 15 september in het Staatsblad.

Wel zal de schriftelijke vaststelling van de arbeidsovereenkomst voortaan op drie manieren mogelijk zijn.

Acht wordt CAZ

TV-zender Acht wordt op 1 oktober de mannenzender CAZ. Medialaan nam Acht in juli over van Concentra. Bij de voorstelling van het nieuwe tv-seizoen omschreef Medialaan-topman Erwin Deckers als een mannelijke tegenhanger van Vitaya.

CAZ zal gebouwd zijn rond een dagelijkse film op 20.35 uur. Er zullen ook een heleboel series te zien zijn. Het comedyprogramma en vaste waarde "Live at the Apollo" komt over van Acht en daarnaast krijgt "Special forces", een reeks over de elitetroepen van ons leger, een plaatsje op CAZ. "Geen mannenzender zonder sport", luidt het verder nog. (vrt)