De journalisten Stijn Janssen (Suiker) en Paul Huysmans (Onderox Magazine) bereiden een boek voor over de vroegere fietsenfabriek Bristol in Mol. Die bestond van het einde van de 19de eeuw tot begin jaren ’70. In de gloriejaren werkten er tot veertig mensen. In 1949 werd Rik Van Steenbergen in Kopenhagen wereldkampioen wielrennen op een Bristol-fiets. Maar het waren vooral gewone fietsen die het atelier aan de markt in Mol verlieten en hun weg vonden naar fietsenwinkels over heel de Kempen. De auteurs doen een oproep naar mensen die informatie of verhalen hebben over ‘den Bristol’.

“Ik werkte voor enkele horecazaken het fietsarrangement ‘In het Wiel van de Koers uit’ en dat brengt de deelnemers langs locaties die verband houden met het wielrennersverleden van Mol en Balen”, vertelt Paul Huysmans. “Eén daarvan is de vroegere fietsenfabriek Bristol op de markt in Mol, intussen een woondecoratiewinkel. Het verhaal van Bristol intrigeerde me. Het bedrijf werd einde jaren 1800 opgericht door de gebroeders Huysmans. Naamgenoten dus, hoewel geen familie. En er is de link naar Rik Van Steenbergen, afkomstig van mijn geboortedorp Arendonk. Ik wou meer informatie zoeken over Bristol, maar er is weinig over bekend. Daar brengen we nu verandering in. Ik stelde collega Stijn Janssen, die in Mol woont en er veel mensen kent, voor om samen een boek te maken en hij zag dat helemaal zitten.”

De auteurs spraken intussen met nabestaanden van de vroegere eigenaars, spoorden ex-werknemers op die nog leven en doken in archieven en oude kranten. “Jarenlang heeft in Mol de Grote Prijs Bristol bestaan”, vertelt Stijn Janssen, “een jaarlijkse koers voor profs die grote namen naar Mol bracht zoals Fausto Coppi en Gino Bartali, en natuurlijk Rik Van Steenbergen die voor de deur van zijn sponsor de wedstrijd enkele keren won. Intussen weten we dat de Bristol-eigenaren ook een velodroom in Geel uitbaatten, waar ze baanwedstrijden organiseerden.”

De twee zijn ervan overtuigd dat er nog heel wat Bristol-verhalen in het geheugen van de mensen zitten en materiaal op Kempense zolders of in kelders ligt. Vanuit Mol werden de Bristol-fietsen verkocht aan fietsenwinkels in heel de Kempen. Het hoogtepunt van de verkoop lag tussen 1950 en 1960.

Reed je ooit met een Bristol-fiets, heb je er nog één staan, ken je iemand die er werkte, heb je foto- of filmmateriaal of heb je nog een ander verhaal over Bristol of de velodroom in Geel? Dan is je getuigenis belangrijk voor de volledigheid van het boek. Neem zeker contact op met de auteurs via molbristolHYPERLINK "mailto:paul_huysmans@telenet.be"@gmail.com of 0473 885208. De bedoeling is om het boek voorjaar 2015 klaar te hebben. Het project krijgt de steun van k.ERF.