De provincie Antwerpen organiseert eind deze maand samen met de universiteiten van Antwerpen en Gent een grootscheepse enquête onder leerlingen van het 4e, 5e en 6e leerjaar van de basisschool. In een uitgebreide vragenlijst kunnen de kinderen aangeven hoe ze zich voelen.

De onderzoekers peilen ook naar hun vrijetijdsbesteding, het gebruik van sociale media, gsm, snoep, enzovoort. De resultaten van deze bevraging zullen ook gebruikt worden om het toekomstige preventiebeleid op af te stemmen.

Net zoals volwassenen die zich niet goed in hun vel voelen wel eens wegvluchten in alcohol, tabak of verdovende middelen, doen sommige kinderen dat in snoep of frisdrank, overdreven internetgebruik, te veel televisie kijken, enzovoort.

Misschien wordt zo op jonge leeftijd al wel de basis gelegd voor een latere verslaving of voor 'gelukkig leven'.

"We weten dat 'gelukkig leven' de beste preventie is voor suïcidegevoelens, verslaving, depressies en zelfs fysieke ongezondheid. Als we beter begrijpen wat 'geluk' voor kinderen betekent, kunnen we daar als provinciebestuur beter op inzetten, bijvoorbeeld om aan zelfmoordpreventie bij jongeren te doen, één van de speerpunten in het provinciaal welzijnsbeleid," stelt Peter Bellens, gedeputeerde voor Welzijn en Gezondheid.

Het initiatief voor deze bevraging gaat uit van PREVIA, een samenwerkingsverband van de provincie Antwerpen met de Centra voor Geestelijke Gezondheidszorg (die aan suïcide- en drugspreventie doen) en de LOGO's (die inzetten op geestelijke gezondheidspromotie).

De resultaten zullen in de lente van volgend jaar bekendgemaakt worden. Lagere scholen die aan dit onderzoek wensen deel te nemen, kunnen zich nog steeds inschrijven door te mailen naar bernard.bruggeman@provincieantwerpen.be. Gemeenten waar alle of bijna alle lagere scholen deelnemen, krijgen een rapport op maat dat ze zelf kunnen gebruiken als beleidsinstrument.

Foto hippe ouders.